Site Rengi

DOLAR 32,2943
EURO 34,8461
ALTIN 2.391,26
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Fransızları korkutan silah: “Tak tak”

GAZİANTEP KURTULUŞU DÖNEMİNDE SİLAH VE MÜHİMMAT AZLIĞINDAN YEREL HALKIN İCAT ETTİĞİ TAKTAĞI, DÜŞMANA KARŞI KULLANILAN MAKİNALI TÜFEK SESİ ÇIKARAN SİLAH OLARAK KULLANILDI.

06.02.2021
97
A+
A-

Kurtuluş mücadelesinde cephanesi biten yöre insanın kendisini savunmasında makineli tüfek kadar etkili olan ’tak tak’lar Gaziantep’te müzede sergileniyor.

Kurtuluş mücadelesinde Fransızların işgal ettiği Gaziantep-Kilis hattında cephanesi biten bölge insanı kendilerini gürgen ağacından yapılan ve “tak tak” olarak adlandırılan bir silah ile savundu. Cephede erkeklerin, sokaklarda ise kadınların yoğun bir şekilde kullandığı “tak tak”lar, yöre halkına makineli tüfek kadar etkili bir savunma imkanı sundu. İki ağaç parçasının sallanarak çıkardığı “tak tak” sesi, hızlı sallandığında ise makineli tüfek sesine benzer bir etki ile Fransız askerlerin korkusu oldu. Mermisi biten yöre insanının tak tak ile çıkardığı ses üzerine halen daha mermilerinin kaldığı yönünde düşünen Fransızlar, ara sokaklardan gelen sesler üzerine temkinli hareket ettiği anlatılıyor. Yöre insanı, erkeklerin cephede henüz mermilerinin bitmediği algısını oluşturduğu tak taklar ile kadınlar da hem canlarını hem de namusunu koruduğunu savunuyor. Bölge geçmişinde en önemli silahlar arasında gösterilen tak taklar, o dönemde kullanılan silahlar ve yaşanılanların anlatıldığı Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’nde sergileniyor. Tak taklar, Antep savunması ve o dönemdeki kahramanların anlatıldığı müzede oluşturulan özel bölümde ziyaretçilere anlatılıyor.

Kurtuluş Savaşı’nın verildiği dönemde yetersiz olan mermi ve silahlar nedeniyle yöre halkının kolay pes etmediğini belirten yöre halkından İhsan Özkan, tak tak olarak ifade edilen ağaçtan yapılmış silahın da bölge insanın zafere olan inancının göstergesi olduğunu ifade etti. Özkan, “Tak tak, kurtuluş mücadelesi döneminde makinalı tüfek sesi çıkardığı için düşmanları korkutmak amacıyla kullanılmaktaydı. Genellikle kadınlar, akşamları sokak aralarında düşmanlara karşı korunmak için kullanmaktadır. ’Tak tak’ın temel maddesi Gürgen ağacından yapılmasıdır. Çıkardığı ses ile adeta bir makinalı tüfek görevi görmektedir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.