Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Gazi Üniversitesi “CERN Hızlandırıcıları, Dedektör ve Veri Analizi Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜNÜN DÜZENLEDİĞİ “CERN HIZLANDIRICILARI, DEDEKTÖR VE VERİ ANALİZİ ÇALIŞTAYI”28-29 NİSAN 2021 TARİHLERİNDE ÇEVRİM İÇİ OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

30.04.2021
112
A+
A-

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünün düzenlediği “CERN Hızlandırıcıları, Dedektör ve Veri Analizi Çalıştayı”, 28-29 Nisan tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, 20’nci yüzyılın atom çağı olarak kabul edildiğini anımsatarak, “20’nci yüzyılın başında atom çekirdeği ile radyoaktivitenin keşfi ile özellikle parçacık fiziği ve nükleer fizik açısından yeni bir çağın başlangıcı oldu. Atomdan çıkarılan bilginin kuantum mekaniği ile birleşmesi özellikle yüzyılın ikinci yarısında bilgisayarlar ile elektroniğin devreye girmesiyle birçok keşfe ve teknolojik gelişmenin yolunu açtı” ifadelerini kullandı.

Ünlü bilim adamı Albert Einstein’ın atom, ışık ve evrene yönelik ortaya attığı temel ilkelerin bilimsel gelişime önemli katkılar sağladığını anlatan Yıldız, “20’nci yüzyılın başından bu yana atomun, maddenin ve evrenin derinliklerine yapılan yolculuk, ilerlemenin daha yüksek enerjili parçacıkların kullanımıyla mümkün olmuştur. Bu nedenle parçacık hızlandırıcı ile dedektörler bu yolculukta çok önemli rol oynamıştır. Hızlandırıcı ve dedektörler yüzyılımızda da gelişimini sürdürmeye devam ediyor. Günümüzde malzemeden tıpa, nanoteknolojiden biyoteknolojiye, enerjiden arkeolojiye, uzaydan savunmaya, iletişimden ulaşıma öncü teknolojilerin de gelişimini tetikleyen önemli bir rol oynamıştır” dedi. Rektör Yıldız, başarılı bir çalıştay olmasını temenni ederek, emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Balıkçı da, kendisinin de Gazi mezunu olduğunu ifade ederek, böyle bir çalıştayın parçası olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Balıkçı, nükleer teknolojiler alanında Gazi Üniversitesi ile farklı programlarda tekrar bir araya gelmek istediğini belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.