Site Rengi

DOLAR 32,5996
EURO 34,7963
ALTIN 2.506,02
BIST 9.479,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Hacı Bektaş-ı Veli ve Türk Kültüründe Bektaşilik paneli düzenlendi

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ, ‘HACI BEKTAŞ VELİ YILI’ DOLAYISIYLA DÜZENLEDİĞİ “HACI BEKTÂŞ-I VELÎ VE TÜRK KÜLTÜRÜNDE BEKTAŞÎLİK” BAŞLIKLI PANEL DÜZENLEDİ.

05.05.2021
85
A+
A-

ı Velî ve Türk Kültüründe Bektaşîlik” başlıklı panel düzenledi.

Panelin ilk sunumunu yapan Prof. Dr. Ahmet Taşğın, Hacı Bektâş-ı Velî’nin yaşanan onca savaş, sıkıntı, göç olaylarına karşın hakikatten hiç kopmayarak, insanların kalplerini yumuşatmak için çalıştığını vurguladı. Savunduğu fikir ve düşüncelerle Anadolu Selçuklularının ve ondan sonra gelen Osmanlı Devleti’nin gelişmesinde büyük katkısı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Taşğın, Anadolu’da, Balkanlarda ve dünyanın dört bir yanında insanlara hakikati anlatacak öğrenciler yetiştirdiğinin altını çizdi. Doç. Dr. Oğuzhan Aydın ise yaptığı sunumda, Hacı Bektâş-ı Velî’nin Anadolu’nun fethinde önemli rol oynadığını, savaştan önce insanların gönüllerini fethettiğini dile getirdi. Hacı Bektâş-ı Velî’nin; makam, şeriat, tarikat, marifet olarak 4 kapı ve bu dört kapının altında da onar tane olmak üzere 40 makam saydığını söyleyen Doç. Dr. Aydın, ilim, irfan ve hikmetin 4 kapı 40 makamla açıklandığını ifade etti. Mevlevilikten sonra insanların gönlünde en çok yer bulan Bektaşilik anlayışı olduğunu dile getiren konuşmacı, Hacı Bektâş-ı Velî’nin idealist bir kişi olduğunu ve hiçbir karşılık, teşekkür beklemeden sadece hakikati anlatmak için çalıştığını ifade etti.

Panelin son sunumunu gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Mümin Topcu ise; Hacı Bektâş-ı Velî’nin Kitâb-ı Mugrib adlı eserini katılımcılara anlattı. Kitâb-ı Mugrib’in pek bilinmediğini söyleyen Topcu, kitabin girişinde; aklın imandan önce geldiği vurgulandığını söyleyerek, kitap iman ve akıl üzerinde açıklamalarla devam ettiğini dile getirdi. Eserin kaynaklara geçirilmediği için dilinin de sadeleştirilmediğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Mümin Topcu, kitapta peygamberlere dayandırılan hikayelerin de yer aldığını katılımcılarla paylaştı. Geniş katılımın olduğu panel, katılımcılardan gelen soruların da yanıtlanmasıyla sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.