Site Rengi

DOLAR 32,5732
EURO 34,7825
ALTIN 2.509,19
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

Hataylı kadınlar ipekçiliği yaşatıyor

HATAY´DA GEÇMİŞİ UZUN YILLARA DAYANAN İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İPEK DOKUMACILIĞI, GİRİŞİMCİ KADINLAR TARAFINDAN YAŞATILIYOR.

23.02.2021
92
A+
A-

Hatay’da, geçmişi uzun yıllara dayanan ipek böceği yetiştiriciliği ve ipek dokumacılığı, girişimci kadınlar tarafından yaşatılıyor.

Bölgede, geçmişte yaygın olarak yetiştirilen fakat sürdürülemediği için nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Hatay Koza İpekçiliği girişimci kadınların elinde hayat buluyor.

Koza ipekçiliği usta öğretici Tülay Genç (49), koruma altına aldığı binlerce koza yumurtasını kadınlara dağıtarak, istihdam sağlamayı hedefliyor.

Defne ilçesinde, ipek böceğinin yumurtlaması ve koza yapması sürecinden başlayarak, elde edilen ipliklerin geleneksel yöntemlerle işlenmesine kadar imkan sağlayan Koza Evi, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Hatay ipek böceği olarak bilinen sarı kozayı da yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Aile bireyleriyle tezgahın başına geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları sanatçısı Tülay Genç, bu sürdürülebilir ve yeni nesillere aktarmak ve mesleğin kazanılmasını sağlama hedefinde olduğunu söyledi.

Genç yaptığı açıklamada, Hatay ipeğinin çok önemli olduğunu ve bunu yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, “Hatay ipeğine Almanya’dan oldukça çok talep var. İnsanlar bu koza evini görmeye geliyor. Bizim de amacımız zaten Hatay kozasını yaşatmak ve onu gelecek kuşağa aktarmak” dedi.

Hatay’a ipek böceği yetiştiriciliği ve ipek dokumacılığını yaymak istediklerini söyleyen Tülay Genç, “Koza Evi’ndeki hedefimiz, bu işi yaygınlaştırmak ve sarı kozayı çoğaltmak ve dağıtmak. Altı yıldır sarı kozamızı yapıyoruz, şu an çok fazla yumurtalarımız var. Bu mesleği yaygınlaştırarak, eğitimler vermek ve istihdam sağlamak istiyorum. Yakın zamanda elimizdeki sarı kozaları herkese dağıtmak ve Hatay’a kazandırmak istiyoruz. Zaten Hatay Sarısı diye bir ipeğimiz vardı, sarı kozamız vardı. İki koza arasındaki fark, biri beyaz diğeri doğal rengi olan sarı kozadır. Sarı kozanın önemi farklıdır, beyaz kozaya göre daha az ip vermesine rağmen, doğal rengi olması ve beyaz koza kadar yaygın olmamasından dolayı bizde sarı kozaya sahip çıkmamız gerektiği düşüncesi belirdi” dedi.

Tülay Genç, Hatay’dan 2020 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören alanlara dut ağaçlarının dikilmesini ve yöre halkının ipek böceği yetiştiriciliğine yönlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.