Site Rengi

DOLAR 32,5860
EURO 35,0186
ALTIN 2.452,62
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

Heykel Kafası Mimarlık CEO’su Akdemir: “Modern mimarinin sonuna geliyoruz”

ABDULKADİR AKDEMİR

24.02.2021
81
A+
A-

Özellikle son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın restorasyon ve rekonstrüksiyon işlerine ağırlık vermesiyle, tarihi eserlerin günümüze kazandırılmasına önem verdiğine dikkat çeken Heykel Kafası Mimarlık CEO’su Abdulkadir Akdemir, bu çalışmaların gün geçtikçe daha da artacağına dikkat çekti. Akdemir, “Modern mimarinin sonuna geliyoruz. Önümüzdeki 10 yıl geçmişinden beslenen ve mazisinden ilham alan mimarileri günlük hayatta daha çok göreceğiz” dedi.

Türkiye’de Roma ve Batı mimarilerinden esintiler taşıyan geleneksel mimari hakkında değerlendirmelerde bulunan Heykel Kafası Mimarlık CEO’su Abdulkadir Akdemir, önümüzdeki yıllarda modern mimariden daha çok geleneksel mimarinin ön plana çıkacağını söyledi.

Geçmişte yaşayan toplulukların oluşturdukları eserlere dikkat çeken Abdulkadir Akdemir, “Ülkemizde mimarlığın geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanıyor. Bugün Göbekli Tepe’de gördüğümüz yapılar, mühendislik temelli mimarinin dünya tarihindeki en eski örneğidir. O zamandan günümüze, Anadolu topraklarında yaşayan, Urartular, Hititler, Finikeliler, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar ve son olarak yakın dönem Cumhuriyet mimarisinden örnekler, adeta nakış gibi ülkemizde izler bırakmışlardır” açıklamasını yaptı.

Son dönemde özellikle Selçuklu ve Anadolu tarihi eser zenginliğinin mimari eserler üzerinde bıraktığı etkiden bahseden Akdemir, “Bugün modern mimarinin sonuna geliyoruz. Kalıp betonarme binalar, malzeme tasarrufunu ön plana çıkaran tasarımlar, artık geride kaldı. Önümüzdeki 10 yıl geçmişinden beslenen ve mazisinden ilham alan mimarileri günlük hayatta daha çok göreceğiz” dedi.

Yeni mimari devrimde tarihi eserlerin öneminden bahseden Akdemir, geçmişte yaşayan toplulukların, günümüzdeki toplum yaşamına etkilerinden de bahsetmeyi ihmal etmedi. Akdemir, “Anadolu topraklarının önceki sahipleri dar alanı verimli kullanmada uzmanlaşmış kişiler. Kültür Bakanlığı’nca restorasyonları yapılan eserlerin artması, özellikle mimarlar olarak bizlere çıkarılacak dersleri açığa çıkarıyor. Heykel Kafası Mimarlık olarak bundan sonraki projelerimizde, verimlilik, sürdürülebilirlik ve tasarrufu ön plana çıkaran ancak yenilenebilir malzemelerle dayanıklı yapılar oluşturmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

“Anadolu, mimari açıdan çok zengin”

Geçtiğimiz yıl en iyi sosyal şirket ödülü aldıklarını da ifade eden Akdemir son olarak, İstanbul Bakırköy’deki yeni projelerine değinmeyi de ihmal etmedi ve inşaat sektörünün geleceğiyle ilgili şu yorumda bulundu:

“İnşaat sektörü 5 yıl çalışan 5 yıl yatan bir sektör. Mimarlar olarak bizler de doğrudan inşaat sektörü kapsamındayız. Geçmişte yapılan hatalardan ders çıkararak, mimarlık tarzımızı ve ilham kaynaklarımızı güncel tutmak zorundayız. Birçok mimar batı tarzından etkilenirken, aslında vizyonu çok uzakta aramaya gerek olmadığını düşünüyorum. Anadolu, mimari açıdan çok zengin.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.