Site Rengi

DOLAR 32,4574
EURO 34,7418
ALTIN 2.423,60
BIST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Hipertansiyona karşı dikkatli olun

ESKİŞEHİR FİZYOMER TERAPİA FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON TIP MERKEZİ İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. HASAN LEVENT, HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) HAKKINDA BİLGİ VERDİ.

26.05.2021
104
A+
A-

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Levent, hipertansiyon (yüksek tansiyon) hakkında bilgi verdi.

Tansiyonu tanımlayan Uzm. Dr. Hasan Levent , hipertansiyonun yüksek tansiyon olarak da bilindiğini ifade etti. Levent, tansiyonun ise kalp tarafından vücuda pompalanan kanın damar duvarına yaptığı basınç olduğunu kaydetti. Levent, “Kalp hızınız ve damar direnciniz tansiyonun derecesini belirler. Kalp hızı arttıkça ve damar direnci arttıkça tansiyonunuz o kadar yüksek olur. İki değeri vardır, büyük (sistolik ) tansiyon kalbiniz attığında damardaki basıncı gösterir. Küçük (diyastolik) tansiyon ise kalbiniz dinlendiğinde damardaki basıncı gösterir. Birçok faktör hipertansiyon riskini arttırır Hipertansiyonu arttıran risk faktörlerin ise fazla kilolu veya şişman olmak. Yaşlandıkça risk artar, Ailede hipertansiyon öyküsü varsa risk artar. Hareketsiz yaşam tarzı ile birlikte erkeklerde risk daha yüksektir fakat kadınlar menopoza girdikten sonra risk altındadır. Sigara ve alkol kullanmak, yüksek düzeyde stres, tansiyonda artışa neden olabilir. Yüksek kolesterol, diyetinizde çok fazla tuz olması ve diyetinizde çok az potasyum olması hipertansiyon riskini arttırmaktadır” dedi.

‘‘Sağlıklı yaşam tarzı ile hipertansiyon riskini azaltın’’

“Tehlikeli bir hastalık olmasına rağmen hipertansiyon kolaylıkla tanı konabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır” diyen Uzm. Dr. Hasan Levent hipertansiyonda tanı ve tedaviyi şu şekilde açıkladı:

“Tansiyon sağ koldan tansiyon aleti ile ölçülür. Tansiyon 100/60 ile 120/80 arası ise normal, 130/80 ve üzeri ise hipertansiyon, 180/120 ve üzerinde ise hipertansif yani kriz gerçekleşir. Bu durum acil tedavi gerektiren bir durumdur. Hipertansiyon tedavisinde sağlıklı yaşam tarzı 1. basamak tedavisidir. Sağlıklı yaşam tarzının yeterli olmadığı durumlarda doktorunuz, 2. basamak tedavisi olarak tansiyon düşürücü ilaçlar reçete edecektir . Sağlıklı yaşam tarzı, hipertansiyonu ve bununla ilişkili kalp krizi, felç, kalp yetmezliği gibi komplikasyonları önlemede yardımcı olması bakımından çok önemlidir” diye konuştu.

‘‘Yüksek tansiyon hastalarına uzmanından öneriler’’

Hipertansiyon riskine karşı tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Hasan Levent açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Sağlıklı beslenerek, çok çeşitli besleyici, vitamin ve mineralden zengin yiyecekler tüketin. Yağ, şeker ve tuz oranı yüksek yiyecekleri azaltın. Sağlıklı kiloda olun. Düzenli egzersizler yapın. Haftada 5 gün 30 ar dakika egzersiz (yürüyüş, hafif koşu, bisiklete binme, yüzme) yapılabilir. Stresi azaltmak, mutluluk ve üzüntülerinizi paylaşmak, meditasyon, yoga, hobi edinmek hipertansiyon riskini azaltmaktadır. Günde 8-10 su bardağı su tüketilmelidir. Sigara ve alkollü içeceklerden kaçınılmalıdır.’’

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.