Site Rengi

DOLAR 32,5557
EURO 34,8672
ALTIN 2.429,18
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Hobi olarak başladı, şimdi tarihi yapıların maketini üretiyor

BİTLİS’İN AHLAT İLÇESİNDE YAŞAYAN MUZAFFER PİRHASANOĞLU, 30 YIL ÖNCE ACEMİCE VE HOBİ OLARAK BAŞLADIĞI SANATTA USTA OLUNCA TARİHİ ESERLERİN MAKETLERİNİ ÜRETMEYE BAŞLADI.

27.04.2021
119
A+
A-

Bitlis’in Ahlat ilçesinde yaşayan Muzaffer Pirhasanoğlu, 30 yıl önce hobi olarak başladığı sanatta usta olunca tarihi eserlerin maketlerini üretmeye başladı.

53 yaşındaki Muzaffer Pirhasanoğlu, bölgede bol miktarda eski ceviz ağaçlarını tarihi eserlerin maketine dönüştürerek kentin turizmine katkı sunuyor. Yaklaşık 30 yıl önce evinde ağaç oymacılığına heves ederek başladığı mesleğine, bugün açtığı iş yerinde halen devam ediyor. Önceleri tahta parçalarını birbirine yapıştırarak yaptığı maketler ilgi görünce işini geliştiren Pirhasanoğlu, Ahlat ve çevresinde bulunan tarihi eserlerin maketini yapmaya başladı. Maketler ilgi görünce de bu işi ticarete dönüştürdüğünü belirten Pirhasanoğlu, bir taraftan sevdiği ağaç oymacılığı işini yaptığını, diğer taraftan da bir kültürü geleceğe aktardığını söyledi.

Muzaffer Pirhasanoğlu, yaptığı eserleri sosyal medya hesapları üzerinden de satışa sunduğunu belirterek, “Ahlat’ta bulunan kümbetlerin maketlerini çıkarıyorum. Bu mesleğe ilk olarak hobi amaçlı başlamıştım. Evde maketlerin üzerine ahşabı yapıştırarak devam ettim. İlk başlarda olan acemi çalışmalarımdan sonra daha ilerleterek kümbetleri görünür hale getirdim. Kütük ve cevizi işlemeye başladım. Yöremizdeki tüm tarihi eserlerin ve Ahlat’ta bulunan kümbetlerin maketlerini yapıyorum. Bu bölgede bulunan tüm tarihi eserlerin görseliyle hemen hemen aynı şekilde maketini çıkarıyorum. Hobiyi zamanla sanata çevirdim. Kendimi bir kültür aktarıcısı olarak görüyorum. Pazarlamalarımız internet üzerinden oluyor. Ayrıca burada memurluğunu tamamlayarak gidenlere ya da yerli ve yabancı turistlere Ahlat’tan bir hatıra olarak satışlarımızı yapıyoruz. Pandemi nedeniyle satışlarımız çok düştü” dedi.

Pirhasanoğlu, Ahlat’ta bulunan 14 kümbetin yanı sıra Ağrı Doğubayazıt’ta bulunan İshakpaşa Sarayı, Nuh’un gemisi, Bitlis’in simgesi durumunda olan 5 minare gibi figürleri de yaptığını dile getirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.