Site Rengi

DOLAR 32,4649
EURO 34,8352
ALTIN 2.421,86
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Hububat alanlarında hastalık takibi ve kuraklık incelemesi

HUBUBAT ALANINDA İNCELEME (ADEM DURMAZ-ANTALYA-İHA)

03.02.2021
82
A+
A-

Korkuteli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, hububat alanlarında hastalık zararlı takibi ve öngörülen kuraklığın hububat alanlarına etkisini sahada inceledi.

Korkuteli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selda Sert, yağışlarından dolayı hububat ekili alanlarda, hububatta pas hastalıkları, yaprak leke hastalıkları ve kısmen de kök ve kök boğazı çürüklüğü konusunda ekiplerin saha çalışması yaptığını söyledi. Hastalığın yaygınlaşmasında iklimsel etmenlerin yanında çiftçilerin münavebe koşullarına uymamasının her yıl aynı tarlada üst üste hububat yetiştiriciliği yapmasının hastalık etmeni fungusların o tarlada yoğunluğunun artmasına neden olduğunu söyleyen Sert, ” Hastalığa neden olan fungusun kesin tanısı laboratuvar ortamında yapılabilmektedir, ancak bitkilerde erken sararmalar, koyu kahverengi lekelenmeler hastalığın tipik belirtileridir. Özellikle yaygın olan yaprak lekesi erpada gelişme ve verim unsurlarını etkileyen en önemli yaprak hastalıklarından biridir. Ülkemizde son yıllardaki yağış rejimindeki düzensizlikler tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilemektedir. Hastalık etmeni, bitkilerde kardeş sayısını ve bin tane ağırlığını azaltır. Düşük sıcaklık, çiğ, yağışlı ve sisli havalarda hastalık zararını daha fazla artırmaktadır. Üreticilerimizin ekonomik kayıplar meydana getiren bu hastalıklarla mücadele yapmaları ve hassas davranmaları son derece önemlidir.” dedi.

Sert, hastalığın görüldüğü alanlarda, her yıl aynı tarlada üst üste hububat yetiştiriciliği yapılmaması, münavebe yapılması ve ekimden önce tohumun ilaçlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.