Site Rengi

DOLAR 32,3849
EURO 34,7725
ALTIN 2.435,86
BIST 10.006,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

“İleri yaş hastalıklarının temelinde tiroid olabilir”

İLERİ YAŞ HASTALIKLARININ TEMELİNDE TİROİD OLABİLİR

26.05.2021
124
A+
A-

Tiroid hastalıklarının toplumda çok sık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Onur Sıldıroğlu, “Herhangi bir hastalığa bağlı olduğu düşünülmeyen sinirlilik, çarpıntı, terleme, sıcağa tahammülsüzlük, huzursuzluk, obezite veya kilo alamama gibi birçok durum tiroid bezi ile ilgili olabilir. Hatta ileri yaş hastalığı denilen dejenerasyon ve yaşlılığa bağlı semptomların altta yatan sorunu basit olarak tiroid bezinin az çalışması yani hipotiroidiye bağlı olabilir” dedi.

Uluslararası Tiroid Farkındalık Haftası’nda Radyoloji ve Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Onur Sıldıroğlu, tiroid hastalıkları hakkında açıklamalarda bulundu. Belirtilerin çoğunun tiroid bezinin az ya da çok çalışmasına bağlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Onur Sıldıroğlu, “İlerleyen yaşlarda tiroid bezi ile ilgili olabilecek bu ve benzeri bulguların, sadece halk arasında değil, doktorlar arasında dahi tiroid bezi ile ilişkisi çoğu zaman akla gelmiyor” dedi.

Nadir görülen bulgular

Tiroid bezi hastalıklarında daha nadir görülen bulgular da olduğunu söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Prof.Dr. Onur Sıldıroğlu, “Açıklanamayan yüksek kolesterol, eklem ağrısı, bağırsak alışkanlığında değişmeler, kalp yetmezliği, psikiyatrik problemler ve demans dediğimiz unutkanlık problemi sayılabilir. Hatta bu belirtilerin her biri tek başına bir bulgu olarak da görülebilir. 60 yaş üstü bireylerde bu saydığım durumlar genellikle ileri yaş hastalığı denilen dejenerasyon ve yaşlılığa bağlı semptomlar olarak değerlendirilir. Hâlbuki altta yatan sorun basit olarak tiroid bezinin az çalışması yani hipotiroidiye bağlı olabilir” ifadelerini kullandı.

Ultrasonografi yapılması gerektiğini belirten Sıldıroğlu şu ifadeleri kullandı:

“Zayıf olmasına rağmen kötü kolesterol (LDL) seviyesi yüksek olan bireylerde; dejenerasyon olmadan özellikle bacaklarda oluşan eklem ya da kas ağrısı çekenlerde, geçmeyen kabızlık şikayeti olanlarda, kalp kasında güçsüzlük ve zayıf atıma bağlı kalp yetmezliği teşhisi konulanlarda, akciğerlerde ve bacaklarda ödem – su toplanması olanlarda, depresyon yada psikoz gibi psikiyatrik problemleri olan halüsinasyon dediğimiz hayaller gören ve unutkanlık problemi yaşayarak yaşlılığa bağlı bunama zannedilen durumlarda tiroid fonksiyonlarına bakılmalı, hipotiroidiye açısından araştırılmalı ve tiroid bezine yönelik ultrasonografi yapılmalıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.