Site Rengi

DOLAR 32,4165
EURO 34,7855
ALTIN 2.399,97
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

İstiklal Marşı SAMÜ’de konuşulacak

SAMSUN ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN “İNŞÂ VE MEŞRÛİYET: İSTİKLAL MARŞI’NIN TARİHSEL KOMPOZİSYONU” BAŞLIKLI SEMPOZYUM DÜZENLENECEĞİ DUYURULDU.

19.04.2021
91
A+
A-

Samsun Üniversitesi (SAMÜ) tarafından “İnşâ ve Meşrûiyet: İstiklal Marşı’nın Tarihsel Kompozisyonu” başlıklı sempozyum düzenleneceği duyuruldu.

SAMÜ Düşünce ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜSAM), milli şair Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı, ilk kez 17 Şubat 1921 (1337) yılında Sebilürreşad’da yayımlanan, 12 Mart 1921’de Birinci Büyük Millet Meclisi tarafından resmen kabul edilen İstiklal Marşı’nın, yazılışının ve resmen kabulünün 100. yılı vesilesiyle “İnşâ ve Meşrûiyet: İstiklal Marşı’nın Tarihsel Kompozisyonu” başlıklı bir sempozyum düzenleyecek.

Online toplantı uygulaması üzerinden düzenlenecek olan sempozyum Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın açılış konuşması ile başlayacak ve ardından üç farklı program ile devam edecek. Sempozyumda öncelikle İstiklal Marşı’nın yazıldığı dönemin tarihsel, siyasal ve toplumsal bağlamlarına dair kapsamlı bir analiz yer alacak. Belirli bir tarihsel bağlamda yazılmasının yanı sıra ortaya çıktığı bağlamın anlamını dönüştürme gücüne değinilecek ve istiklal, hak, iman, vatan, din gibi köklü kavramların “millet olma azmi” bağlamında nasıl yeniden inşa ettiğine odaklanılacak.

İkinci olarak İstiklal Marşı’nın diğer ulusların marşları ile karşılaştırmalı düzlemde analizi yapılacak. Son olarak ise program marş türünün edebî, tarihsel ve sosyolojik niteliğine dikkat kesilerek bir ulusun verdiği mücadelenin dilsel düzlemde meşrulaştırma gücünü irdeleyecek. Herkese açık ve ücretsiz gerçekleştirilecek sempozyuma online katılmak mümkün.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.