Site Rengi

DOLAR 32,5422
EURO 34,8926
ALTIN 2.441,28
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Kahramanmaraş’ın kültürel hazinesi bu konakta korunuyor

KAHRAMANMARAŞ’TA OSMANLI DEVLETİ’NDEN CUMHURİYETİN İLK YILLARI VE GÜNÜMÜZE KADAR YAYIMLANAN ÇEŞİTLİ DERGİ, GAZETE VE MECMUALAR, TARİHİ KONAKTA HEM GELENEKSEL HEM DE DİJİTAL ORTAMDA MUHAFAZA EDİLİYOR.

Kahramanmaraş’ın kültürel hazinesi bu konakta korunuyor
25.07.2021
91
A+
A-

Kahramanmaraş’ta Osmanlı Devleti’nden Cumhuriyetin ilk yılları ve günümüze kadar yayımlanan çeşitli dergi, gazete ve mecmualar, tarihi konakta hem geleneksel hem de dijital ortamda muhafaza ediliyor.

Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından Turan Mahallesi’ndeki tarihi konak restorasyonu yapılarak kentin kültürel hazinesinin korunması için hizmete sunuldu.

Kahramanmaraş Kültür Tarih Araştırma Konağı, coğrafyaya özgü her türlü bilgi ve belgenin sürdürülebilir bir koruma programıyla korunmasını ve ilgililerin kullanımına sunulmasını amaçlayarak tasarlandı. Konakta yer alan kıymetli belgeleri hem dijital ortamda hem de geleneksel ortamda muhafaza ediliyor.

Kentin tarihi ve kültürünün gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan konak, hafta içi her gün ziyaretçilerini ağırlayacak.

Konağın yetkilisi Mirsad Fırtına, “Eserlerin her birinin bir nüshası konağımızda sergilenmektedir. Bu sergide; Osmanlı döneminden günümüze kalmış el yazma eserler Arapça, Osmanlıca, Cumhuriyetin ilk yıllarında çıkmış gazete-dergi, kitap, resimli mecmuaların nüshaları konakta sergileniyor. Eserlerin telif hakları gözetilerek elektronik ortamda da çoğaltılıyor ve ziyaretçilere sunuluyor. Kıymetli eserlerin ender nüshasını kültür ve edebiyat şehri olan Kahramanmaraş’ın ortaya koymuş olduğu yazmalara, faydalanacakların belirli metotlarla erişimi sağlanacak ve koruma altında bulunan eserlerin bilimsel araştırmalarda referans teşkil etmesi sağlanacaktır. Restore edilmiş olan konağın standart ziyaret prosedürü ile işletilmesi araştırma amacıyla gelen ziyaretçilerin ağırlanması için planlandı” dedi.

Arşiv niteliği taşıyan Kahramanmaraş’a ait yazılı, görsel ve video kayıtları konakta araştırmacılar tarafından incelenip yeniden gün yüzüne çıkartılıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.