Site Rengi

DOLAR 32,4087
EURO 34,7827
ALTIN 2.401,97
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Kanser tedavisinde kilo kontrolü önemli

KENT ONKOLOJİ MERKEZİ’NDE GÖREVLİ ONKOLOJİ DİYETİSYENİ GAMZE GÜLTEKİN, KANSER TEDAVİSİNDE KİLO KONTROLÜNÜN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKEREK, “BİLİMSEL BİR KARŞILIĞI OLMAYAN PEK ÇOK KİRLİ VE YANLIŞ BİLGİLERE, BİTKİSEL TEDAVİLERE KARŞI HASTALARIMIZI UYARIRKEN ONLARIN EN DOĞRU TEDAVİYİ ALMALARINI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ. ONKOLOJİ DİYETİSYENLİĞİ KANSER TEDAVİSİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI OLDU” DEDİ.

Kanser tedavisinde kilo kontrolü önemli
09.06.2021
108
A+
A-

Kent Onkoloji Merkezi’nde görevli Onkoloji Diyetisyeni Gamze Gültekin, kanser tedavisinde kilo kontrolünün önemine dikkat çekerek, “Bilimsel bir karşılığı olmayan pek çok kirli ve yanlış bilgilere, bitkisel tedavilere karşı hastalarımızı uyarırken onların en doğru tedaviyi almalarını sağlamaya çalışıyoruz. Onkoloji Diyetisyenliği kanser tedavisinin önemli bir parçası oldu” dedi.

Kanser tedavisi sürecinde oluşabilecek yan etkiler, besin-ilaç etkileşimleri, tüketilmemesi ve mutlaka tüketilmesi gereken besinler değişkenlik gösterirken, Kent Onkoloji Merkezinde tedavi programında yer alan psikolog ve diyetisyen muayeneleri hastaların bu süreçte yaşayabilecekleri psikolojik ve beslenme olumsuzluklarına karşı önemli bir kalkan oldu. Kanser tedavisinde kilo kontrolünün önemine dikkat çeken Onkoloji Diyetisyeni Gamze Gültekin, “Bilimsel bir karşılığı olmayan pek çok kirli ve yanlış bilgilere, bitkisel tedavilere karşı hastalarımızı uyarırken onların en doğru tedaviyi almalarını sağlamaya çalışıyoruz. Onkoloji diyetisyenliği kanser tedavisinin önemli bir parçası oldu” diye konuştu.

“Kanser tedavi sürecinin her aşaması her an izlenmekte”

Tanı ve tedavide yol haritalarının tümör konseylerince belirlendiği, kişiye özel tedavilerin yanında her türlü destek uygulamalarının tek çatı altında sunulduğu Kent Onkoloji Merkezinin odağında hastanın olduğu bir model uygulanırken, hastalara, Amerika’nın önde gelen kanser merkezlerinden Houston Methodist Hospital (HMH) ile yapılan iş birliğiyle ikinci görüş alma olanağı sağlandığını belirten Gültekin, “Merkezde, hastaların yaşayabilecekleri fiziksel ve psikolojik sorunlara karşı desteği de içeren bir tedavi programı sunulurken, kanser tedavi sürecinin her bir aşamasında, oluşabilecek yan etkileri, besin-ilaç etkileşimleri, tüketilmemesi ve mutlaka tüketilmesi gereken besinlerin değişkenlik gösterdiği her an izlenmektedir” diye belirtti.

“Onkoloji diyetisyeni tüm tıbbi beslenme tedavilerine hakimdir”

Onkoloji diyetisyenlerinin, hastaların; kan değerlerine, aldıkları tedavi türüne, ek bir hastalık olup olmamasına, enerji ve protein ile mikro besin öğeleri gereksinimlerine, kısacası tüm ihtiyaçlarına uygun olarak tıbbi beslenme tedavisinin planlandığını ve uygulandığını ifade eden Gültekin, “Onkoloji diyetisyeni, tüm onkolojik tedavilere ve bu tedaviler süresince yapılması uygun tüm tıbbi beslenme tedavilerine hakim ve yetkindir. Tedavi yöntemlerinden biri uygulandığı sırada veya uygulandıktan hemen sonra, diyetisyenler beslenme ile ilgili öneriler geliştirirler. Bazı kanser türlerinde ağırlığı korumak, daha fazla alınmamasını sağlamak önemli olurken, bazılarında kilo kaybını engellemek, yeterli protein alımını sağlamak önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Onkoloji diyetisyeni beslenme tedavisi planlama konusunda uzmandır”

Onkoloji diyetisyenlerinin ağız yolu ile besin alımı mümkün olmadığında, farklı yollar ile beslenme tedavisi planlama konusunda uzman olduğunu ifade eden Gültekin, “Aynı zamanda tedavi kaynaklı oluşabilecek yan etkiler (bulantı, kusma, ishal, kabızlık, kan değerlerinin düşmesi, kilo kaybı veya alımı, ağız-boğaz ağrısı) ile nasıl mücadele edilebileceğini, nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatır ve uygulanmasını sağlarlar” şeklinde ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.