Site Rengi

DOLAR 32,4487
EURO 34,7895
ALTIN 2.446,57
BIST 9.940,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Kapadokya’da 2 bin yıllık gelenek toprakla yeniden hayat buldu

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ TURİZM MERKEZLERİNDEN KAPADOKYA BÖLGESİNDE ÇANAK USTALARI TARAFINDAN 2 BİN YIL ÖNCESİNE AİT OLAN DÜDÜKLÜLER YENİDEN TOPRAKLA HAYAT BULDU.

11.03.2021
108
A+
A-

Nevşehir’in Avanos ilçesinde çanak ustaları tarafından 2 bin yıl öncesinde yapılan düdüklüler yeniden hayat buldu.

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde çanak ustaları tarafından 2 bin yıl öncesine ait olan düdüklüler yeniden toprakla hayat buldu. Avanos ilçesinde çanak atölyesi bulunan Şaban Topuz yaptığı açıklamada “2 bin yıl öncesinde keşfedilen dönemin düdüklüleri 2 bin yılın ardından bizler atölyelerimizde yeniden canlandırıyoruz” dedi. Topuz, “Bölgemizin sarı kategorisinde yer almasından dolayı insanların Kapadokya bölgesine bir rağbeti var. Bunun neticesinde kalabalıkta daha çok dolaşmak değil ama hem piknik hem de gezmek için burayı tercih ediyorlar. Tabi yemekte yapılırken iki yemek çeşidimiz var. Birisi kebap diğeri de güveç. Güveçte bizim normal güveçlerimiz var. Ama bu yıllar önce yapılan güveci biz tekrar gündeme getirdik. Bu basit bir düdüklü modeli. Yapmış olduğumuz yeni modelde alt kısım tava gibi duruyor. Daha sonra kapağını kapattıktan sonra yemek alttan pişiyor. Yemek piştikten buhar yukarı çıkar. Kapakta bulunan boşlukta bulunan suyu yoğunlaştırıyor. Dolayısıyla yemeği biz buharında pişirmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

“2 bin yıllık geleneği yaşatıyoruz”

Çanak ustası Şaban Topuz çanak atölyelerinde 2 bin yıllık bir model olan düdüklüleri toprakla yeniden hayat buldurduklarını ifade ederken, “Bu yeni yaptığımız yeni ürünümüz 2 bin yıllık bir model. O zamandan bu zaman keşfediliyor ama bu biraz daha uğraştırıcı olduğu için kapağını yapmak bizleri uğraştırıyor. 2 bin yıllık geleneğimizi tekrar Avanos’ta atölyelerimizde yeniden yaşatıyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.