Site Rengi

DOLAR 32,3149
EURO 34,7294
ALTIN 2.382,77
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Karpuz üreticisi fiyattan memnun, ham kırımdan şikayetçi

ANTALYA’NIN SERİK İLÇESİNDE ÖRTÜ ALTI KARPUZ HASATINA DEVAM EDİYOR. ÜRETİCİLER, KİLOSU 4,5 LİRADAN SATILAN KARPUZLARIN FİYATLARINDAN MEMNUN OLURKEN, İÇ PİYASADA İTHAL EDİLEN İRAN KARPUZUYLA REKABET EDEBİLMEK İÇİN HAM KARPUZ KIRILMASINDAN YANA DERTLİ.

03.05.2021
109
A+
A-

Antalya’nın Serik ilçesinde örtü altı karpuz hasadına devam ediliyor. Üreticiler, kilosu 4,5 liradan satılan karpuzun fiyatından memnun olurken, iç piyasada ithal edilen İran karpuzuyla rekabet edebilmek için ham karpuz kırılmasından yana dertli.

Serik ilçesine bağlı Kayaburnu Mahallesi’nde 17 günlük kısıtlamada karpuz hasadı devam ediyor. Ocak ayında ekilen karpuzların üretimi için yaz kış demeden seralarda nöbet tutan çiftçiler, hasat zamanında ham karpuz kırımı yapıldığı için alıcının azalmasından dolayı dertli olduklarını belirtti.

Karpuz üreticisi Süleyman Öksüz, “Ürünlerimizi Ocak ayının 10’u gibi ektik. Yaklaşık 3 ay gibi sürede ürünlerimiz yetişiyor. Şu an yetişti ve hasat zamanındayız ve hasatımız yapılıyor. Fiyatlardan memnununuz. Ancak bizim yakındığımız İran karpuzu ülkemize giriş yapıyor. Biz burada yerli tohumdan üretiyoruz. Yerli olarak ürettiğimiz halde İran karpuzunun rağbet görmesinden şikayetçiyiz. Ürünlerimizi yetiştirirken gece gündüz demiyoruz. Soğuk kış şartlarında gelip seralarda soba yakıyoruz. Her gün seraların havalandırmalarını açıp kapatıyoruz. Tek tek seraları gezip 100 günde bir süreçte karpuzlarımızı yetiştiriyoruz ve halkımızın beğenisine sunuyoruz. Biz yapmıyoruz ama birçok çiftçimiz ham karpuz kırıyor. Olmamış karpuzu hale götürüp sattığı zaman alan kişi kesip ham çıktığında bir daha karpuz almıyor. Biz bundan dolayı şikayetçiyiz. Devletimiz ve ziraat odalarından bu işe bir el atmasını bekliyoruz. Üretici olarak ham karpuz kırılmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu

Meyve alım satım işiyle uğraşan İsmail Köse ise “Seralamızda yüzde 50-60 bir hasat yapıyoruz. Biz bunu istesek yüzde 80-90’lara çıkarabiliriz. Şu anki kırımımıza göre konuşuyorum fakat tüketicinin tat, lezzet ve renk alırsa memnuniyet artacak. Biz burada İran karpuzuyla mücadele ediyoruz. Başa baş bir rekabet olması için tüccarlarımızın ve üreticilerimizin kaliteye önem vermesi gerekiyor. Ham karpuz kırmayalım, tadı, lezzetini ve rengini almadan. Çünkü piyasası düşer. İhracatta bu yıl rekoltelerdeki düşüş nedeniyle karpuzun toptan fiyatı 4-4.5 lira arasında değişiyor. Fiyat yüksek olduğu için tır ve nakliye ücretleri yüksek olduğu için ihracatımız başlamadı. Fiyat düştüğü zaman ihracata başlayacağız” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.