Site Rengi

DOLAR 32,3683
EURO 34,6988
ALTIN 2.391,85
BIST 10.170,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Karslı kadınlar Japonlar’a ilmik ilmik halı dokuyor

JAPONLARIN EVLERİNİ KARS’IN HALILARI SÜSLEYECEK. KARSLI KADINLAR İLMİM İLMİK JAPONLARA HALI DOKUYOR(KARS-İHA)

25.04.2021
83
A+
A-

Karslı kadınların dokuduğu, el emeği göz nuru organik halılar, Japonların ev ve iş yerlerini süsleyecek. Kars’ta dokunan halılar tamamlandıktan son Japonya’ya gönderilecek.

Kars’ın Susuz ilçesi Halk Eğitim merkezi Müdürlüğü’nde kurulan halı tezgahlarında Susuzlu kadınlar Japonlar için halı dokuyor. El emeği göz nuru ile dokunan halılar iş insanı Ali Uçum aracılığıyla japonya’ya götürülerek, Japon kadınların beğenisine sunuluyor.

İş insanı Ali Uçum’un girişimleri sonucu Susuz Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde tezgahları kurulan kadınlar, hem geleneksel dokumacılığı devam ettiriyor, hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kurulan 8 tezgahta ilmik ilmik halı dokuyan kadınlar, Susuz’dan Japonya’ya halı göndermenin tatlı mutluluğunu yaşıyor.

“Japonya’da halılar beğeniliyor”

Arkadaşlarıyla birlikte halı dokumaya başladıklarını belirten Songül Yağbasan, “Arkadaşlarımızla beraber halı dokumaya başladık. Bu halıları Japonya’ya ihraç için orada Türk motiflerini Türk halısının tanıtımı için o yönde çalışmalarımıza başladık. Halının tezgahı nasıl kurulur? İp nasıl sarılır? İşte ipi sardık, sonra ‘cücüleme’ yaptık. Sonra düz geçiyoruz, boncuk işlemi yapılıyor. Sonra başlıyoruz ilmik atmaya, bu Japonların isteği üzerine yapılan motifsiz düz halılar, motifli de öreceğiz. Ama ilk önce bunları istediler. Yani Japonya’ta ihraç ediyoruz, orada beğeniliyor” dedi.

“Japonların isteğine göre motifler koyuyoruz”

Halı dokuma yaptıklarına dikkat çeken Dilek Kından, “Burada halı dokuma yapıyoruz. Japonya’ya ihraç için, halı bitimimiz 1 ay sürüyor. ilk sargısıyla başladık, cücülemesini yaptık. Japonların isteğine göre motifler koyuyoruz” diye konuştu.

“Japonlar ördüğümüz ilk halıları mutfaklarında kullanıyor”

İlk halıları minder şeklinde yaptıklarını ifade eden Figen Zengül, “İlk halılarımızı minder şeklinde yaptık. Şimdi kurduğumuz tezgahlar 1 metre boyu, 60 santim eninde başlatıldı. Bunların kurulumunu kendimiz yaptık. Şimdi bizi yönlendirdikleri şekilde örneklere göre boyunun standardına göre örme yapıyoruz. Ördüğümüz halılar Japonya’ya ihraç ediliyor. Japonlar ördüğümüz ilk halıları mutfaklarında kullanıyor. Bu ördüğümüz halıları da evlerinin salonlarında dekor amaçlı kullanacaklar” şeklinde konuştu.

Susuz Halk Eğitim Merkezi’nde kurulan 8 tezgahta Japonlar için halı dokunduğunu kaydeden Susuz Halk Eğitim Müdürü Bülent Zengi’de, kendilerine bu imkanı sunan başta Kars Valisi Türker Öksüz, Kaymakam Hamza İnam olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Susuz Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde kurulan halı tezgahlarında 8 kadın el emeği göz nuru ile ilmik ilmik halı dokuyor. Dokunan halılar daha sonra Japonya’ya gönderilecek. Japon kadınları evlerinde Kars halılarını kullanacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.