Site Rengi

DOLAR 32,3835
EURO 35,0525
ALTIN 2.326,19
BIST 9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Kars’ta, balıkların ‘ölüm’ göçü başladı

KARS’TA TATLI SU KEFALLERİ YUMURTALARINI BIRAKMAK İÇİN ÖLÜM GÖÇÜNE BAŞLADI. TATLI SU KEFALLERİ YUMURTALARINI BIRAKMAK İÇİN KİLOMETRELERCE YOK KAT EDİYOR.

04.05.2021
105
A+
A-

Kars’ta tatlı su kefalleri yumurtalarını bırakmak için ölüm göçüne başladı. Tatlı su kefalleri yumurtalarını bırakmak için kilometrelerce yok kat ediyor.

Kars’a 10 kilometre uzaklıkta bulunan HES Barajı önüne gelen binlerce balık, akıntıya karşı kilometrelerce yol alarak yumurtalarını bırakacak güvenli yerlere çıkmaya çalışıyor. Tatlı su kefalleri, yumurtalarını bırakmak için akıntıya karşı adeta ölümüne mücadele veriyor.

“Her yıl aynı gün göçe başlıyorlar”

Tatlı su kefallerinin her yıl aynı aylarda göçe başladığını ifade eden vatandaşlar, “Havaların ısınmasıyla beraber tatlı su kefalleri de göç etmeye başladılar. İçgüdüsel olarak azgın sulara karşı yüzmeye başladılar. Çaba sarf ediyorlar, buralara yumurtalarını bırakmak için enerji tüketiyorlar. Bu görüntü çok güzel, ilgimi çekti, durdum biraz izledim. Her sene aynı aylarda, aynı günlerde buraya gelip balıkları seyrediyorum” dedi.

Tatlı su kefallerinin üreme alanı olan akarsularda göçün başlaması ilginç görüntüler oluşturuyor. Kars Çayı’nda yaşayan tatlı su kefallerinin her yıl Mayıs ayında üreme dönemi nedeniyle akarsularda göç etmek için verdiği mücadele ilginç görüntülere sahne oluyor. Baraj tribünleri önünde atlayarak yukarıya çıkmaya çalışan balıkların birçoğu ise başarılı olamıyor.

“Engelleri atlayarak aşmaya çalışıyorlar”

Yumurtalarını sağlıklı ve güvenli yerlere bırakmak için verilen mücadele sonrasında balıklardan yüzlercesi ya martılara yem oluyor, ya da balıkçılar tarafından avlanıyor. Tatlı su kefalleri, daha kolay üreme dönemi geçirebilmeleri için şelaleler ve derelere sürüler halinde akın ederken, önlerine çıkan doğal ve yapay engelleri ise atlayarak geçmeye çalışıyor. Balıkların ölümüne göçü ilginç görüntülere ortaya çıkardı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.