Site Rengi

DOLAR 32,3610
EURO 34,9649
ALTIN 2.325,21
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Kayısıda zirai don endişesi

MALATYA’NIN EN ÖNEMLİ EKONOMİK GİRDİLERİNDEN BİRİ OLAN KAYISIDA ŞU SIRALAR ZİRAİ DON ENDİŞESİ YAŞANIYOR

26.03.2021
82
A+
A-

Malatya’nın en önemli ekonomik girdilerinden biri olan kayısıda şu sıralar zirai don endişesi yaşanıyor. Çiçeklenme döneminin yaşandığı kayısı ağaçlarında kar yağışı ile birlikte gece saatlerinde hava sıcaklığının eksinin altında seyretmesi ile ürünün büyük oranda etkileneceği belirtiliyor.

Kentte yaklaşın 50 bin çiftçinin geçim kaynağı olan ve ihracat girdisi ile şehrin en önemli ürünü olan kayısıda çiçeklenme dönemi devam ediyor. 8 milyondan fazla kayısı ağacının bulunduğu kentte, bugün yağan kar yağışı ve meteorolojiden de yapılan zirai don uyarısı kayısı üreticilerini endişelendiriyor. Her yıl bu mevsimde oluşan zirai don nedeniyle ciddi rekolte kayıplarının yaşandığı Malatya’da, bu yılda aynı durumun yaşanmaması için çiftçiler kara kara düşünüyor. Bölgede zirai don riskinin 30 Mart tarihine kadar süreceği açıklanırken, bugünlerde gece hava sıcaklığının eksi 6 dereceye kadar düşecek olması da şimdiden kayısı üreticilerini kara kara düşündürüyor. Uzmanlar her yıl olduğu gibi bu yılda üreticilerin zirai don olayına karşı bahçelerinde lastik yada saman yakarak dumanın bahçeye yayılmasını sağlaması durumunda nispeten hasarın daha az olabileceğini söylerken bu yılda manyolya hastalığının yaşanmaması içinde ilaçlamanın önemine değiniyorlar.

Geçen yıl kayısı ağaçlarında yaşanan Manolya hastalığı nedeniyle ciddi oranda ürün kaybı yaşanmış, ve kayısı rekoltesi de bir hayli düşük olmuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.