Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Kent Konseyi’nden deprem raporu

ANTALYA KENT KONSEYİ BAŞKANI SEMANUR KURT, KENTİN DEPREME HAZIR OLMASI İÇİN ACİL YAPILMASI GEREKEN 3 ADIMI TÜM KENTİN JEOLOJİ RAPORU YENİDEN HAZIRLANARAK İMAR PLANI GÜNCELLENMESİ, DEPREM MASTER PLANI EKSİKSİZ OLARAK TAMAMLANMALI VE UYGULANMASI VE BU RAPORLAR TAMAMLANDIKTAN SONRA KENTSEL DÖNÜŞÜM PLANLAMASI YAPILMASI OLARAK SIRALADI.

15.02.2021
80
A+
A-

Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, kentin depreme hazır olması için acil yapılması gereken 3 adımı tüm kentin jeoloji raporu yeniden hazırlanarak imar planı güncellenmesi, deprem master planı eksiksiz olarak tamamlanması ve uygulanması , bu raporlar tamamlandıktan sonra kentsel dönüşüm planlaması yapılması olarak sıraladı.

Türkiye’nin gerçeği depremle ilgili bir çalışma yapan Antalya Kent Konseyi, acilen atılması gereken adımlar konusunda uyardı. Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, deprem felaketinden korunmanın tek yolunun, yerleşim alanlarını ve şehirleri jeolojik olarak güvenli zeminler üzerine kurmak ve binaları da zemin çalışmalarıyla elde edilecek parametrelere uygun olarak inşa etmek olduğunu söyledi.

Yıllarca dikkate alınmamış

Depremlerdeki maddi kayıpların büyük bir bölümünün yanlış yer seçimi ve kötü yapılaşma olduğu gerçeğinin gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Semanur Kurt, “Antalya’da yapılmış olan binalarda 1975 yılına kadar deprem hesabı dikkate alınmamıştır. 1985’e kadar deprem kısmen dikkate alınmış, 1996 yılına kadar 4’üncü derece, 1996’dan sonra da 2’nci derece deprem bölgesi olarak statik hesaplar yapılmıştır” diye konuştu.

Yeni bir rapor hazırlanmadı

Antalya’da 2002 yılında 3 bin 500 hektar olan imar alanının 2 bin 500 hektarını kapsayan kısmının raporunun hazırlandığını ancak geçen 20 yıllık süre zarfında yeni bir rapor hazırlanmadığına işaret eden Kurt, “Bu rapor çok tartışılmış, eksikleri ortaya konulmuştur. Bu rapora göre imar planları hazırlanmıştır. Bugün kentin imar alanı yaklaşık 260 bin hektardır. 2002’den sonra eleştirileri dikkate alan ve de genişleyen imar alanları için yeni bir rapor hazırlanmamıştır” dedi.

Önlemlerde kırılma noktası

1999 Gölcük depreminden sonra çıkarılan yönetmeliklerle depreme karşı alınması gereken önlemlerin uygulanmaya konulduğunu hatırlatan Kurt, “Depremle ilgili parametreler de bu yönetmeliklerde verilmiştir. Zeminlerin tüm mühendislik değerleri kesin olarak belirlenebilir. Gölcük depreminden sonra 31 Ocak 2000 tarih ve 2023 sayılı genelgesinde; imar planına esas jeoloji raporu hazırlanana kadar inşaatlar durdurulmuştur” diye konuştu.

Acilen yapılması gerekenler

Kent Konseyi Başkanı Kurt, Antalya’nın depreme hazır olması için acilen yapılması gerekenleri ise tüm kentin jeoloji raporu yeniden hazırlanarak imar planı güncellenmesi, deprem master planı eksiksiz olarak tamamlanması ve uygulanması ile bu raporlar tamamlandıktan sonra kentsel dönüşüm planlaması yapılması olarak açıkladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.