Site Rengi

DOLAR 32,3228
EURO 35,0703
ALTIN 2.306,75
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Kestel’de budama atıkları organik gübreye dönüşüyor

KESTEL BELEDİYESİ İLÇEDEKİ BAKIM ÇALIŞMALARININ ARDINDAN PARKLARDA OLUŞAN DAL VE BİTKİ ATIKLARINDAN ORGANİK İÇERİĞE SAHİP KOMPOST GÜBRE ELDE EDİYOR. YAKLAŞIK 1 YILDIR DEVAM EDEN ÇALIŞMA KAPSAMINDA 10 TON KOMPOST GÜBRE, BİTKİ ÜRETİMİNDE YENİDEN DEĞERLENDİRİLDİ.

13.04.2021
75
A+
A-

Kestel Belediyesi ilçedeki bakım çalışmalarının ardından parklarda oluşan dal ve bitki atıklarından organik içeriğe sahip kompost gübre elde ediyor. Yaklaşık 1 yıldır devam eden çalışma kapsamında 10 ton kompost gübre, bitki üretiminde yeniden değerlendirildi.

Kestel Belediyesi tarafından kurulan tesiste, özellikle budama dönemlerinde ilçede bulunan park ve bahçelerden çıkan dal ve bitki atıklarından kompost elde ederek gübreye dönüştürülüyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından budanan dallar toplanarak tesise getiriliyor. Makinede öğütülen dal ve bitki atıkları, katkı maddesi ve hayvan gübresiyle karıştırılarak sulanıyor ve yığın haline getiriliyor. Ekipler tarafından yapılan sıcaklık ve nem takibinin ardından yığınların fermantasyonu ve olgunlaşması sağlanıyor. Atıkların kompost gübreye dönüşümü ise yaklaşık 8 ay sürüyor. Kestel Belediyesi, yaklaşık 1 yıl içerisinde ilçedeki fidan dikimleri başta olmak üzere, parklar, bahçe, kavşak peyzajı gibi birçok alanda kullanılmak üzere 10 ton kompost gübre elde ederek, atıkları değerli bir kaynağa dönüştürmüş oldu.

“Ekonomimize katkı sağlamış oluyoruz”

Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, ‘’Göreve geldiğimiz günde bu yana tasarrufa önem veriyoruz. Kaynaklarımızı etkin ve verimli bir şekilde kullanarak hizmet ediyoruz. Bu kapsamda Kestel Belediyesi’nin ihtiyacı olan gübreyi biz üretiyoruz. Budama yaptığımız ağaçların atık dallarını ya da bitkilerin atıklarını atmıyoruz. Çeşitli işlemlerden geçen atık bitkiler 8 ay boyunca gözlemleniyor. Üretilen gübreyi ilçemizde park ve bahçelerde değişik alanlarda yaptığımız peyzaj çalışmalarında kullanıyoruz. Bu sayede tasarruf sağlamış oluyoruz. Yaklaşık 1 yıl içerisinde 10 ton organik gübre elde ettik. Hem doğaya saygımızı koruyoruz hem de geri dönüşüm sağlayarak ekonomimize katkı sağlamış oluyoruz’’ diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.