Site Rengi

DOLAR 32,4374
EURO 34,8362
ALTIN 2.447,29
BIST 9.885,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Kilis’te Yunus Emre’yi anma etkinlikleri sürüyor

KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİNDE “ANADOLU’DA EKBERÎ GELENEK VE YUNUS EMRE” BAŞLIKLI SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

27.05.2021
74
A+
A-

Kilis 7 Aralık Üniversitesinde Yunus Emreyi anma Etkinlikleri kapsamında, “Anadolu’da ekberi gelenek ve Yunus Emre” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.

Anadolu Türkçesinin, estetik ve edebî bir dil hüviyeti kazanmasında etkin rol oynayan Yunus Emre’nin, 700. vefat yıl dönümü ve 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmesi hasebiyle 7 Aralık Üniversitesinde düzenlenen Yunus Emre’yi Anma Etkinliklerine bir yenisi daha eklendi. Fen Edebiyat Fakültesi ile Sosyoloji Topluluğunun birlikte düzenlediği ve yönlendiriciliğini Dr. Öğr. Üyesi M. Fatih Güloğlu’nun yaptığı söyleşide, Doç. Dr. Mehmet Aysoy, “Anadolu’da Ekberî Gelenek ve Yunus Emre” konulu sunum gerçekleştirdi.

Ekberi geleneğin, Muhyiddin İbn Arabi’nin düşünceleriyle şekillendiğini ifade eden Aysoy; kültür ve düşünce dünyasının önemli bir ismi olan Yunus Emre’nin doğru anlaşılabilmesi için öncelikle bu düşünce sisteminin doğru anlaşılması gerektiğini vurguladı.

Aysoy, Ekberi düşünce geleneği ile birlikte marifetin en önemli tarafı olan hikmetin dışa vurumu mümkün olmuş ve Yunus Emre de bu hikmeti şiir ile aktarmaya çalıştığını ifade etti.

Aysoy, Yunus Emre Divanı’nın yeni bir nüshasının Vatikan Kütüphanesi’nde bulunduğunu ve yeni bulunan nüshanın mevcut Divan’dan daha kapsamlı olduğunu ifade etti.

Aysoy, Bu bağlamda Yunus Emre üzerine yapılan akademik çalışmaların eksik olduğunu belirtti.

Aysoy, Yunus Emre’nin nasihatler kitabına ‘akıl’ meselesi ile başladığını ve bunun klasik tasavvuf kitaplarından farklı olarak ekberi düşünce geleneğinin yansıması olduğunu ifade etti. Ayrıca Yunus Emre’nin şiirlerinde ‘arif’ ve ‘irfan’dan bahsediyor oluşunun, Yunus Emre’nin, İbn Arabi’nin yolundan gittiğine işaret ettiğini vurguladı. Aysoy, Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli ve İbn Haldun gibi zatların kendi dönemleri ve bağlamlarında düşünülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Aysoy; modern âlem tasavvuru ve modern kavramlar bağlamında anlaşılan bu zatların birer kültürel öğeye indirgenmesi tehlikesine de dikkat çekti. Söyleşi, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.