Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Kırlangıç örtülü cami, mimarisi ile dikkat çekiyor

TOKAT’IN REŞADİYE İLÇESİNDE BULUNAN TARİHİ CAMİ, KIRLANGIÇ ÖRTÜ TEKNİĞİ İLE YAPILAN AHŞAP TAVANI VE MİNARESİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR.

02.02.2021
112
A+
A-

Tokat’ın Reşadiye ilçesinde bulunan tarihi cami, kırlangıç örtü tekniği ile yapılan ahşap tavanı ile dikkat çekiyor.

Anadolu’da ahşap malzemeli cami geleneğinin önemli merkezlerinden birisi olan Tokat’ta, Kızılcaören köyü cami mimari ilginç mimarisi ile görenleri mest ediyor. Kitabesi mevcut olmadığı için kesin bir tarihi belli olmayan caminin tavanında kullanılan kırlangıç örtü tekniği ender örnekler arasında yer alıyor. Kırlangıç örtü tekniği soğuk iklim şartlarının hakim olduğu bölgelerde tercih ediliyor. Köy sakinlerinden Ömer Yener (70), caminin bir zamanlar medrese olarak kullanmış olduğuna dikkat çekerek, “Öğrencilere burada Arapça öğretmişler. Okulsuz kalmamış. Bu köyün, bu çevrenin en eski camilerinden birisi. Tahta minarenin yapıldığını biliyorum. 1958’de minaresi dağdan getirilen ağaçlarla ’Esmer Usta’ diye bir usta tarafından yapıldı” dedi.

Köy sakinlerinden İsmail Aldemir ise tarihi caminin mimarisi ile oldukça dikkat çekici olduğunu ifade ederek, “Bu camiye çevre köyler gelip öğretim görüyordu. İskesur, Baydarlı, Kuyucak, Fındıcak Danışmanlı, Çakıllı, Tekke hep bu camide okurlardı. Çaldıran Seferine çıkan Yavuz Sultan Selim Han Selemen yaylasından bu camiye gelmiş” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.