Site Rengi

DOLAR 32,4559
EURO 34,7739
ALTIN 2.428,32
BIST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Kızılırmak kenarında bulunan kitabe müzeye teslim edildi

SAMSUN’UN BAFRA İLÇESİNDE 1840 YILINDA YAPILAN TAŞ ÇEŞMENİN KİTABESİ KIZILIRMAK ADASINDA BULUNDU. BULUNAN KİTABE MÜZE’YE TESLİM EDİLDİ.

Kızılırmak kenarında bulunan kitabe müzeye teslim edildi
27.07.2021
91
A+
A-

Samsun’un Bafra ilçesinde 1840 yılında yapılan taş çeşmenin kitabesi Kızılırmak kenarında bulundu. Bulunan kitabe müzeye teslim edildi.

Mescit Camii içerisinde, Tabakhane Mahallesi ile Hacınabi Mahallesi’nin birleştiği Kaptan Geçidi Sokak üzerindeki Taşlı Çeşme’de bulunan kitabe ile Kızılırmak Sedde kenarında bulunan ve yeri tespit edilemeyen Taşlı Çeşme’nin kitabesi tarihçi sosyolog Emin Günaydın tarafından Bafra Müzesi’ne teslim edildi. 3 kitabede de “Dergah-ı Ali Kapucu başlarından Bafra A’yanı Hazinedarzade Necabetlü Ahmet Bey Efendi Hazretleri’nin hayratıdır. Sene 1256 (1840)” şeklinde yazıyor.

Samsun ve çevresinde kent kültürü, mikri tarihle ilgili araştırmalar yapan eğitimci, yazar, sosyolog Emin Günaydın, “Osmanlı’nın 18. yy sonlarına doğru merkezi hükümetin otoritesinin zayıflamasıyla birlikte taşrada Ayanlık dediğimiz bir sistem ortaya çıkmış. Kısacası Osmanlı Devleti taşradaki idareyi, taşrada güçlü olan ailelere vermiş. Tabii, Bafra bölgesi, Samsun bölgesi hatta Trabzon’a kadar bölgeyi içine alan ilk aile Canikli Zadeler idare etmişler 1807 yılına kadar. Son temsilcisi de Tayyar Mahmut Paşa olmuş. Hatta Tayyar Mahmut’un Bafra’da Tayyar Paşa adı verilen bir de cami inşa ettirdiğini biliyoruz. 1807’de kendisi idam ettirildikten sonra bu sefer Canikli Zadelerin yerine Hazinedarzadeler getirilmiş ayan aile olarak. Hazinedarzadeler Süleyman, Hazinedarzade Osman ve Abdullah gibi isimler vardı. Hazinedarzadelerden özellikle önemli işlere imza atmış biri var ki bu bölgede kaymakamlık görevinde bulunmuş Hazinedarzade Ahmet Bey. İşte bulunmuş olan kitabede Hazinedarzade Ahmet Bey’e ait olan bir kitabe. Kendisine ait 3 tane çeşmenin olduğunu görüyoruz. Bizim bulup da müzeye teslim ettiğimiz kitabe bizim yazılarımızı okuyan okurlarımızdan bir tanesi Bafra Kızılırmak Seddesi’nin kenarında Arap harfleriyle yazılı bir kitabenin olduğundan bana bahsetti. Sonra kitabenin fotoğrafını bana attı. İnceledikten sonra bana teslim etmesini istedim. Kitabeyi aldık, Bafra Müzesi’ne getirip teslim ettik. Tabii, kitabeyi okuduğumuzda enteresan olan şu aynı kitabeden 3 tane olduğunu görüyoruz. Bunlardan bir tanesi Mescit Camii kitabesi aynı kişiye ait yine Tabakhane Mahallesi’yle Hacınabi Mahallesi’nin birleştiği o sokakta bulunan Taşlı Çeşme’nin kitabesi de yine aynı. Ve bulunan kitabenin tarihçesi de aynı. Tarihler ve hayratı yapan kişi de adı aynı” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.