Site Rengi

DOLAR 32,3849
EURO 34,7725
ALTIN 2.435,86
BIST 10.006,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

Koyunlar yaza hazırlanıyor…Üreticiler yapağı fiyatlarına isyan etti

BURSA’NIN KARACABEY İLÇESİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ÜRETİCİLERİ HAYVANLARININ KIRKILMASINA BAŞLARKEN, YAPALARIN EDERİNİN ÇOK ALTINDA ALINMASINA TEPKİ GÖSTERDİLER.

24.04.2021
145
A+
A-

Bursa’nın Karacabey ilçesinde küçükbaş hayvan üreticileri hayvanlarının kırkılmasına başlarken, yapağının çok ucuza alınmasına tepki gösterdi.

Küçükbaş hayvanlar hızla yaza hazırlanıyor. Koyunlardan bol verim almak amacıyla gerçekleştirilen kırkım işlemi Karacabey’de başladı.

Kırkılan hayvanlar, fazlalık yapan yünlerin alınması sayesinde daha da gelişiyor. Havaların ısınması ile birlikte koyunları kırktıklarını ve bu sayede hayvanın üzerindeki ağırlığı alarak sıcak havada rahatlatmaya çalıştıklarını belirten küçükbaş hayvan üreticisi Serkan Evren, “Rahat otlayan bir hayvan daha fazla süt verir. Koyunlar genelde makaslarla kırkılıyordu, ancak şimdi bu iş profosyonelce yapılıyor. Kısa sürede de hayvana eziyet vermeden kolayca yapıyorlar” dedi.

Kırkım sonrasında çıkan yapağıların ederinin çok altında alınmasına tepki gösteren küçükbaş hayvan üreticisi ve Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Evren, “Bizim en büyük yaramız yapağı konusu. Hayvanlarımızın tanesini 10 liraya kırktırıyoruz. Yapağının alım fiyatı 4 sene önce 5 liraydı. Şimdi ise 2 liranın bile altında. Buna bir çare bulunmasını istiyoruz. Kırkım fiyatları, yem fiyatları, gübre fiyatları her yıl çıkarken yapağı fiyatları ise tam aksine her sene düşüyor. Merinos Fabrikası’nın kapanmasıyla birlikte Uşak’ta bulunan 3 tane fabrikanın eline kaldık. Biz bu ucuz paralara yapağı vermemiz üreticiler olarak zorumuza gidiyor. Yılda bir sefer kırkım yapıyoruz. Hayvan başına 3 kilo kadar yapağı düşüyor. Biz yapağıyı alan kişilere teklifte bulunduk fakat onlar bize “2 liranın üstünde bu yapağıyı alamayız” diyorlar. Yapağının en az 6-7 lira olması gerekiyor. Ben buradan bütün meslektaşlarıma sesleniyorum. Ben bu paralara yapağımı vermeyeceğim. Gerekirse ben bu yapağıları atacağım ya da gömeceğim. Yine de bu paralara vermeyeceğim. Bu fiyatlara vermektense devletimiz bir işletme açsın, biz askeriyemize yapağıyı bedavaya verelim. Askerlerimize bere, çorap ve ihtiyaç duydukları malzemeler yapılsın” ifadelerini kullandı.

Üreticiler fabrika yetkilileriyle toplantı yaptı

Bursa Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Derneği Başkanı Yıldırım Oran, koyun yapağı fiyatlarının düşük olması ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdi. Bursa Ticaret Borsası Genel Sekreteri Fehmi Yıldız, dernek üyeleri ve Uşak’tan yapağı firması sahibi Ömer Özden’in iştirâkiyle yapılan toplantıda, yapağı fiyatlarının kırkım fiyatlarını bile karşılamadığı dile getirildi. Çiftçinin bir koyunu kırktırma ücretinin 10 TL civarında olduğu, yapağının kilo fiyatının ise 2 TL’lerde kalmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Bursa Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Derneği Başkanı Yıldırım Oran, yetkililerin bu duruma el atması gerektiğinin altını çizdi. 1980’lerde 1 gram altın parasına yapağıların satıldığını söyleyen Yıldırım Oran, “Şu anda kırkım parasını karşılamıyor. Biz buradan Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ve yetkilere de sesleniyoruz. Bu meselenin bakanlığa taşınmasını istiyoruz” dedi.

Firma yetkilisi ve Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyesi Ömer Özden de piyasa fiyatlarının sürekli değiştiğini, çiftçinin acele hareket etmemesi gerektiğini belirtti. Bugün fiyatların bu rakamlarda olduğunu, yarın ise değişebileceğini belirten Özden, çiftçinin birlikte hareket etmesinin önemine vurgu yaptı.

Karacabey’de küçükbaş hayvan üreticiliği yapan İsmail Ün, “1985’den 1990’lara kadar Bursa’daki Merinos fabrikasına yapağıları teslim ettik. O yıllarda fiyatlar değerinde gidiyordu. Bugün yapağı kırkım ücretinin dörtte birine tekabül etmiyor. Şu an 8 lira kırkım ücreti istenirken, yapağının kilogram fiyatı 1,5 ile 2 lira arasında değişiyor. Birinci sınıf kaliteli yünden söz ediyorum. Bu durum bizi üretimden soğutuyor. Biz yetkililerden bu meseleye bir çare bulmalarını istiyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.