Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Leylek yavruları büyük göçe hazırlanıyor

HER YIL BİNLERCE KUŞ TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPAN MUŞ OVASI’NDA KULUÇKAYA YATAN LEYLEKLER, YETİŞMEYE BAŞLAYAN YAVRULARI BÜYÜK GÖÇE HAZIRLIYOR.

Leylek yavruları büyük göçe hazırlanıyor
18.06.2021
150
A+
A-

Her yıl binlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Muş Ovası’nda kuluçkaya yatan leylekler, yetişmeye başlayan yavrularını büyük göçe hazırlıyor.

Zengin besi kaynağı ve sulak alanları nedeniyle Muş Ovası’na gelen leylekler, elektrik, telefon, baca, cami kubbeleri ve evlerin çatılarına yuva yapıyor. Her yuvada bulunan 4-5 leylek yavrusu, binlerce kilometre yol kat edebilmek için büyük göçe hazırlanıyor. Halen anne ve baba leylek tarafından beslenen yavrular, havaların soğumaya başlamasıyla binlerce kuşla birlikte göç edecek.

Alazlı köyü sakinlerinden Aykut Güven, ev ve elektrik direklerinde yıllardır yuva yaparak yavrulayan leyleklerin ağustos ayına kadar burada kaldığını söyledi. Yavrulayan leyleklerin yoğun bir çabayla yavrularını beslediğini anlatan Güven, “Yaklaşık 2 ay beslenen yavrular, kanatlanıp bu bölgede uçmaya başlıyor. Biz de köylüler olarak zaman zaman yuvaların yakınına bir şeyler bırakıp beslemesine yardımcı oluyoruz. Çünkü köyümüzün en güzel renklerinden biri leyleklerdir. Köyümüzün simgesi oldular. Her sene gelişleriyle birlikte renk katıyorlar. Köyün içinde çok sayıda yuva var. Her bir leylek 4-5 yavru yapar, ancak bir yavruyu kurban olarak öldürüyorlar. Yavrular burada uçmayı tamamen öğrendiklerinde de binlerce kilometre giderek Afrika’ya göç ediyorlar” dedi.

Leylekleri köyün özel misafiri olarak gördüklerini ifade eden Takyettin Yeşil ise, leyleklerin şubat ayında köye gelerek yuvalarına yerleştiğini belirtti. Yeşil, “Ağustos ayının sonuna doğru leylekler buralardan göç eder. Ancak elektrik direğinde yuva yaptıkları için yavrular ilk uçuşlarında elektrik tellerine takılarak telef oluyor. Leylekler bizim köyün sembolüdür. Atalarımızdan beri leylekler köyümüze gelip yuva yapmışlar. Bunlar bizim köyümüzün özel misafirdir. Başlarına kötü bir şey gelmesin diye takip ediyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.