Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Lojistikte Cross Docking formülü

SÜREKLİ GELİŞTİRDİĞİ YENİ UYGULAMALARLA MÜŞTERİLERİNE FARKLI ALTERNATİFLER SUNAN LOJİSTİK SEKTÖRÜ, CROSS DOCKİNG FORMÜLÜYLE FİRMALARIN DEPOLAMA MALİYETLERİNİ MİNİMUMA İNDİRİYOR. YILMAZ YÜKSEL AÇIKLAMA YAPTI

Lojistikte Cross Docking formülü
28.07.2021
99
A+
A-

Sürekli geliştirdiği yeni uygulamalarla müşterilerine farklı alternatifler sunan lojistik sektörü, Cross Docking formülüyle firmaların depolama maliyetlerini minimuma indiriyor.

Türkçesi “çapraz sevkiyat” anlamına gelen Cross Docking; tedarikçiden gelen malın kısa süre bekletilip, daha sonra kullanıcıya ulaştırılmak üzere nakledilmesi, böylece depolanmaması olarak tanımlanıyor.

Üretim işlemi tamamlanan mamuller Cross Docking yöntemiyle, araya depolama ve diğer envanter işlemlerine gerek kalmadan direkt müşteriye ulaştırılıyor. Böylece üretici ve tüketici açısından parasal kazancının yanında, zaman ve iş akışı açısından da yüksek verimlilik sağlanıyor.

“İşletmelere avantaj sağlıyoruz”

Çapraz sevkiyat ile tedarik zincirinde ortaya çıkan para ve zaman maliyetlerinde hayati önem taşıyan tasarruflar sağlandığını belirten Kıvanç Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yüksel, “Çapraz sevkiyat; tedarikçiler, dağıtıcılar ve üreticiler arasında gerçekleşiyor. Tedarikçilerden gelen malzemeler hiç bekletilmeden veya kısa süre bekletilerek, belirlenen noktalara sevk ediliyor. Bu yöntemle, alışılan depo kavramı önemli ölçüde değişti. Giren ve çıkan ürünler senkronize edilerek, transfer noktalarına dönüştü. Bu sayede, stoklar ortadan kaldırılarak işletmeye maddi avantaj sağlanıyor” dedi.

“Cross Docking talepleri her geçen gün artıyor”

Stoklamanın fiziksel maliyetlerinin de söz konusu olduğuna dikkat çeken Yılmaz Yüksel, “Pek çok işletme sadece stok için fabrika alanlarını büyütmek ve depo inşa etmek zorunda kalıyor. Cross Docking ile pek çok operasyonel faaliyet ortadan kaldırılıp, sadece mal kabul, bekletme ve sevkiyat faaliyetleri devam ettiriliyor. Burada dikkat edilmesi gereken unsur, ürünün çıkış anında nereye gideceğinin bilinmesi ve ona göre planlama yapılmasıdır. Kıvanç Lojistik olarak, tedarikçiden temin ettiğimiz ürünleri stoka almadan ve taşıma kabı bazında içeriği bozmadan müşterilerimizin gereksinimlerine göre tasnif ederek sevk ediyoruz. Sağladığımız hızlı Cross Docking hizmetleri sayesinde, ürünleri satış noktalarına mümkün olan en kısa zamanda ulaştırıyoruz ve her geçen gün artan bir taleple karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.