Site Rengi

DOLAR 32,3640
EURO 34,9533
ALTIN 2.325,55
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Macron’dan Covid-19 aşılarının patentlerinin kaldırılmasına destek

GÜNEY AFRİKA’YA ZİYARETTE BULUNAN FRANSA CUMHURBAŞKANI EMMANUEL MACRON, YOKSUL ÜLKELERDE ÜRETİM TEKNOLOJİSİ TRANSFERİNE İZİN VERMEK İÇİN COVİD-19 AŞILARININ PATENTLERİNİN GEÇİCİ OLARAK KALDIRILMASI FİKRİNİ DESTEKLEDİĞİNİ AÇIKLADI.

28.05.2021
91
A+
A-

Güney Afrika’ya ziyarette bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yoksul ülkelerde üretim teknolojisi transferine izin vermek için Covid-19 aşılarının patentlerinin geçici olarak kaldırılması fikrini desteklediğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ruanda ve Güney Afrika’yı kapsayan 3 günlük ziyaretine devam ediyor. Ruanda’nın ardından Güney Afrika’nın başkenti Pretoria’ya gelen Macron, burada Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile bir araya geldi. Macron, Ramaphosa ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Güney Afrika’nın kendi aşılarını üretmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını desteklediğini fakat önceliğin Afrika’ya aşı arzını artırmak olduğunu söyledi. Fransa’nın Afrika ülkelerinin Covid-19’a karşı aşılama çalışmalarını hızlandırmalarına yardımcı olmak amacıyla söz konusu ülkelere aşı tedarik edeceğine söz veren Macron, “Aşı üretiminin önündeki engellerin kaldırılması konusunda Güney Afrika ve diğer Afrika ülkelerinin yanındayız. Yapmamız gereken, mümkün olan en kısa sürede ve mümkün olduğunca fazla sayıda kişiyi aşılamak. Bu, bir görev ve dayanışma meselesi” dedi.

Amacının Afrika’da aşı üretim kapasitelerini olabildiğince hızlı şekilde kurmak için hızlı teknoloji transferleri oluşturmak olduğunu hatırlatan Macron, “Patentler hiçbir şeye engel olmamalı. Fikri mülkiyet de teknoloji transferinin önünde engel olamaz, olmamalı. Haziran ayında G7’ye bu konuda ortak bir inisiyatif getirmeye karar verdik” ifadelerini kullandı.

Macron, zengin ülkelerin sahip oldukları fazla dozları mümkün olan en kısa sürede yoksul ülkelere vermeleri gerektiğini vurgulayarak, “Aşılama ne kadar fazla zaman alırsa, virüsün mutasyona uğraması ve geri gelmesi o kadar olası” dedi.

Fransa’nın BM destekli COVAX küresel aşı girişimine yılsonuna kadar 30 milyondan fazla aşı dozu bağışlayacağına söz veren Macron, Mozambik konusuna da değindi. Macron, “Mozambik’in, şu anda özellikle Cabo Delgado bölgesinin güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı gruplarla mücadele ettiğini iyi biliyoruz. Elbette durumu büyük bir endişeyle izliyoruz. Yardım etmeye hazırız ancak ilk olarak Mozambik tarafından yardım talep edilmesi, ikinci olarak ise siyasi çözümün, Mozambik’in de üye olduğu Güney Afrika Kalkınma Topluluğu tarafından yapılandırılması gerekiyor” sözlerini kaydetti.

Afrika kıtası genelinde Covid-19’a karşı aşılamalar yavaş ilerliyor. Şu ana kadar yalnızca 28 milyon doz aşı uygulanan kıtada, 1.4 milyarlık nüfusun yüzde 2’sinden azı aşılandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.