Site Rengi

DOLAR 32,3718
EURO 34,6936
ALTIN 2.392,15
BIST 10.179,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Mardin’de üretilen kemençeler Avrupa’ya ihraç ediliyor

MARDİN’İN KIZILTEPE İLÇESİ SAHADDİN AYYUBİ MAHALLESİNDE YAŞAYAN NESİM (SAĞDA) VE BEŞİR GEZER (SOLDA)KARDEŞLER, DEDE MESLEĞİ OLAN KEMENÇE YAPIMI İLE GEÇİMLERİNİ SAĞLIYOR. SELMAN GÜNEŞ MARDİN İHA

10.04.2021
80
A+
A-

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaşayan Gezer ailesi düğün ve özel günlerde kemençeleri ile vatandaşların mutluluğuna ortak olurken kendi ürettikleri kemençeleri başta Fransa olmak üzere Avrupa’nın bir çok ülkesine ihraç ediyor.

Kızıltepe Sahaddin Ayyubi Mahallesi’nde yaşayan Nesim ve Beşir Gezer kardeşler, dede mesleği olan kemençe ile geçimlerini sağlıyor. Gezer ailesi 3 kuşaktır, düğünlerde ve özel günlerde kemençe çalarak vatandaşların mutluluğuna ortak oluyor. Bunun yanı sıra kemençe de üreten Gezer kardeşler, ceviz ağacından yapılan yuvanın üzerine balık derisini tutkalla yapıştırıp, sapını kayısı ağacından yaparak tellerine de at kuyruğu kullanarak kemençeyi hazır hale getiriyor. Nesim ve Beşir Gezer, ürettikleri el emeği kemençeleri, İsveç, Fransa, Belçika, Almanya, gibi birçok Avrupa ülkesine gönderiyor.

Kemençe mesleğinin dedelerinden kalma olduğunu ifade eden Nesim Gezer, “Belçika’ya, Fransa’ya, İsveç’e ve İtalya’ya gönderiyorum. Kargoyla adrese gönderiyorum. Türkiye geneline de gönderiyorum; İstanbul’a gönderiyorum. Bazı sanatkar dostlar var onlara gönderiyorum. Dedemizden bu meslek kalmış. Çocuklarımız bile bu mesleği devam edecek. Dedemiz yapmış biz de ondan kapmışız” dedi.

Başkasının yaptığı kemençeyi çalmıyorlar

Düğünlerde kimsenin enstrümanını çalmadığını ifade eden Gezer, “Ama bu kemençeyi ben kendim şahsen yapıyorum. Kimseden almıyorum enstrümanı hem kendim yapıyorum hem de kendime çalıyorum” diye konuştu.

Beşir Gezer de “Bunları Almanya’ya, Belçika’ya, Fransa’ya, İsveç’e gönderiyoruz. Yani sipariş nereden gelirse oraya gönderiyoruz. Ceviz ağacı, sapı da cevizdir. Kayısı da olabilir yani. Teknesi cevizdir, sapı kayısı olacak. Balık derisini alıyoruz bunların hepsini kaldırıyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.