Site Rengi

DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Marmaris Çam Balı’nın kalitesi garanti altına alınacak

MARMARİS ÇAM BALININ KALİTESİ GARANTİ ALTINA ALINACAK

26.02.2021
71
A+
A-

Marmaris Ticaret Odası (MTO), Marmaris Çam Balı Coğrafi işaret başvurularını yaygınlaştırmak ve üreticileri bilgilendirmek amacıyla arıcılar ile görüşmeye başladı. Coğrafi işaret kapsamının ve başvuru sürecinin anlatıldığı görüşmeler, Marmaris köylerinde yer alan üreticiler ve Coğrafi İşaret denetim kurulu yetkilileri arasında yapılıyor.

2019 yılı Kasım ayında alınan Marmaris Çam Balı Coğrafi işaretini üreticilere anlatmak ve yaygınlaştırmak için planlanan yüz yüze eğitimler ve görüşmeler geçtiğimiz yıl yaşanan pandemi kuralları sebebiyle ertelenmişti. Yeni normalleşme ile birlikte pandemi kurallarına uygun olarak başlayan görüşmelerde, arıcılara ve bal satan işletmelere coğrafi işareti başvuru süreci ve denetim mekanizması anlatıldı. Marmaris Ticaret Odası Uzmanı Yılmaz Yorulmaz, Marmaris İlçe Tarım Ziraat Mühendisi Fahri Atıcı, Veteriner Hekim Özer Işıkyıldız, Veteriner Hekim Kenan Nayır’ın yer aldığı eğitim grubu, Bayır, Hisarönü, Osmaniye, Turgut, Orhaniye, Çetibeli, Çamlı, Beldibi ve Merkez gibi noktalarda arıcılar ile bir araya geldi.

Marmaris Çam Balı’nın coğrafi işarette belirtilen kriterlerde üretilmesini sağlamak ve kaliteyi garanti altına alabilmek için üretim yapan kişilerle yapılan bu görüşmeler neticesinde, aynı kalitede bal üretiminin sağlanması hedefleniyor. Arıcıların yoğun ilgi gösterdiği bu eğitimler neticesinde yaklaşık 300 civarında yerleşik arıcının siteme kayıt yaptırması ve coğrafi işaret koşullarına uygun, yüksek kalitede Marmaris Çam Balı üretimi gerçekleştirmesi bekleniyor. Üretim aşamalarında da denetimlerin devam edeceği sistem sayesinde, dünyanın pek çok yerine ihraç edilen Marmaris Çam Bal’ının marka değerinin artması hedefleniyor. Rekoltenin yükselmesine ve kalitenin koruyucusu olacak coğrafi işaret sistemi ile üreticinin de bal satışlarının artacağı ve kalitesi belgeli ürünleri ortaya çıkaracağı belirtiliyor.

Başvuru formunu doldurarak sisteme ücretsiz kayıt yaptırılabilecek

Kayıt işlemleri Marmaris Ticaret Odası ve Marmaris İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Herhangi bir ücret alınmayan işlemler sonrasında arıcı, denetim ekibi tarafından denetlenerek kriterlere uygun üretim yaptığını kanıtladığı takdirde coğrafi işaret logolu Marmaris Çam Balı’nı satışa sunabilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.