Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Menengiç kahvesi AB kapısında

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, GAZİANTEP’İN ÜNLÜ LEZZETLERİNDEN MENENGİÇ KAHVESİNİN TÜRKİYE’DE COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNİN ALINMASININ ARDINDAN AVRUPA BİRLİĞİ’NDE DE TESCİLLENMESİ İÇİN BAŞVURUDA BULUNDU.

05.03.2021
105
A+
A-

Gaziantep’in ünlü lezzetlerinden menengiç kahvesinin Türkiye’de coğrafi işaret tescilinin alınmasının ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kahvenin Avrupa Birliği’nde de tescillenmesi için başvuruda bulundu.

Gastronomi dalında 2015 yılında UNESCO Kreatif Şehirler Ağına giren Gaziantep Mutfağı eşsiz lezzetleriyle ulusal ve uluslararası alanda adından sıkça söz ettiriyor. Özellikle kış aylarında tüketilen Gaziantep’in önemli yöresel ürünleri arasında yer alan menengiç kahvesi için, Büyükşehir Belediyesi girişimleri sonucu Türk Patent ve Marka Kurumunun tescilinin ardından Avrupa Birliği’ne de tescili için başvuru yapıldı. Avrupa Komisyonu’nda inceleme, ilan ve tescillenme süreçlerinin ardından menengiç kahvesinin Gazi şehrin lezzeti olduğu Avrupa’da da kabul edilmiş olacak. 40 coğrafi işaret ve 1 geleneksel ürün ile Türkiye’de en fazla tescilli ürüne sahip olan Gaziantep’in menengiç kahvesinin yanı sıra Gaziantep Mutfağı’na ait diğer lezzetler olan Antep Lahmacunu ve Antep Fıstığı’nın Avrupa Birliği’nde tescili için çalışmalar sürdürülüyor. 2013 yılında ise Antep Baklavası Avrupa Birliği tarafından tescillenmişti.

Yabani fıstık ağacının meyvesi olan menengiçlerin toplanıp yıkanıp kurutulmasının ardından kavrularak çekilmesi ile elde edilen menengiç kahvesi, süt ile hazırlanarak sıcak tüketiliyor. Kafein içermemesi ve yağ asidi bakımından zenginliğiyle sağlık bakımından da oldukça faydalı olan, yüzyıllardır Gaziantep’te tüketilen menengiç kahvesinin, Osmanlı Padişahı 4’üncü Murat’ın Bağdat Seferi sırasında uğradığı kentte kendisine ikram edildiği biliniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.