Site Rengi

DOLAR 32,3292
EURO 35,0378
ALTIN 2.280,52
BIST 8.996,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Merhum Gazeteci Bedrettin Maradit’e vefa örneği

DÜZCE’YE İLK SÜRELİ YEREL GAZETEYİ KAZANDIRAN BASIN ŞEREF KARTI SAHİBİ MERHUM GAZETECİ BEDRETTİN MARADİT’İN ADI YAŞAMININ ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜNÜ GEÇİRDİĞİ KÜLTÜR MAHALLESİNDEKİ CADDEYE VERİLDİ.

05.02.2021
101
A+
A-

Düzce’ye ilk süreli yerel gazeteyi kazandıran Basın Şeref kartı sahibi merhum gazeteci Bedrettin Maradit’in adı yaşamının önemli bir bölümünü geçirdiği Kültür Mahallesindeki Caddeye verildi.

Düzce Belediyesi Şubat ayı ikinci oturumu Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. 22 gündem maddesinin görüşüldüğü oturumda duayen gazeteci Bedrettin Maradit’in isminin caddeye verilmesi yönündeki teklif, meclis üyelerinin oy birliği ile0 kabul edildi.

Meclis başkanvekili Mesut Sancaklı başkanlığında gerçekleştirilen meclisin ilk toplantısında gündeme gelen Kültür Mahallesi 754. Caddeye merhum duayen gazeteci Bedrettin Maradit’in adının verilmesi yönündeki teklif maddesi, ikinci toplantıda tüm meclis üyelerinin desteğiyle geçti.

Bedrettin Maradit kimdir?

26 Nisan 1951’de İstanbul’da bastırdığı Düzce Postası’nın birinci sayısı ile Düzce’yi ilk süreli yerel gazeteye kavuşturdu. 6 ay sonra elektrikli baskı makinesi getirdi ve bölgenin ilk gazete matbaasını kurmuş oldu.

Maradit’in başlattığı girişimler, basın dışında matbaacılık alanında da mesleki bir eğitim hamlesi oldu. Sonradan açılan matbaaların, gazetelerin sahipleri, çalışanları Düzce Postası okulunda çıraklıktan ustalığa kadar yetişip meslek sahibi oldular. İlk matbaa tipo ve ofset baskı, kurşun dizgi makinelerinin, filmi ve kalıp atölyesinin ve bunları çalıştıracak ilk matbaacı ustalarının İstanbul’dan getirilip Düzce’de ikamet ettirilmesi hep Bedrettin Maradit’in girişimidir.

Düzce’de basın- yayın dünyasının ilk tohumları 1948’de İstanbul’da atılmıştı. O zamanlar İstanbul Boğaz Komutanlığı’nda askerliğini yapan Bedrettin Maradit, 1948’de Türkiye’nin en büyük gazetesi Son Posta’da muhabir olarak gazeteciliğe başladı. 1951’de Düzce’ye döndü, temin ettiği eski bir daktilo ile Son Posta Gazetesinin Düzce muhabirliğini devam ettirdi. Düzce’de 15-20 adet satılan Son Posta gazetesi, Maradit’in gayretleriyle, 100-150 adet satışa ulaştı.

1951’de Düzce Postası’nı yayına geçirdikten sonra 16 Ekim 1953 yılında Bolu’da da bir matbaa açtı. Böylece o zamanki vilayet merkezi Bolu’nun da ilk günlük gazetesini, yayın hayatına başlattı. Bolu Ekspres adıyla yayın hayatına başlayan bu gazete, 1963 yılında haftalık Abant ve Yeni Hamle gazeteleriyle birleşerek, Sesimiz adı altında günlük yayınlarını sürdürdü. Sesimiz Gazetesi’nin yayınları Bolu Gündem Gazetesi yayın hayatına başlayana kadar aksamadan sürdü.

Bedrettin Maradit’in büyük zorluklara rağmen başlattığı girişimler sadece Düzce’de değil Bolu’da da gazetecilik ve matbaacılık alanında mesleki bir eğitim hamlesi oldu.

1927 yılında Düzce’de Dünya’ya gelen Bedrettin Maradit 9 Nisan 2013’de 86 yaşındayken vefat etti. İleri yaşına rağmen vefat edene kadar gazetede her gün başyazılarına devam etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.