Site Rengi

DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Per 18°C

Metabolizmayı hızlandırma yolları

UZM. DYT. ASLIHAN ŞAHİNER METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN ETKENLERİN GÜNLÜK SU TÜKETİMİ, UYUMA SAATLERİ, ÖĞÜN SAATLERİ VE FİZİKSEL AKTİVİTELER OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

20.05.2021
155
A+
A-

Uzman Diyetisyen Aslıhan Şahiner, metabolizmayı hızlandıran etkenlerin günlük su tüketimi, uyuma saatleri, öğün saatleri ve fiziksel aktiviteler olduğunu söyledi.

Metabolizmayı hızlandırma yolları hakkında bilgi veren Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri’nden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Aslıhan Şahiner, “Günlük su tüketiminin kilogram başına 30 ml olarak hesaplanır. Örneğin, 50 kg bir bireyin 30 ml kadar hesaplandığı zaman günlük su ihtiyacı 1,5 litre kadardır” dedi.

8 saat uyumayı öneren Aslıhan Şahiner, “Ortalama olarak bireylere günlük 2,5 litre su tüketiminin altına düşülmemesini öneriyoruz. Uyuma saatleri 8 saatlik uyku periyodu bulunmakta. Saat 10.00 ile gece 02.00 arası melatonin dediğimiz hormon salgılanması başlıyor ve metabolizmanın hızlanması ve büyüme hormonlarını etkilemektedir. Bu sebeple düzenli uyku ile melatonin hormonunu yakalayabilmek için günlük 8 saatlik uyku periyodunda yatış ve kalkış saatini ayarlamak gerekiyor” diye konuştu.

Şahiner şöyle devam etti: “Öğün saatleri kişiden kişiye yada aktivite etkinliklerine göre değişen etkenlerdir. Günlük 6 öğün olarak beslenen 3 ana, 3 ara öğün şeklinde. Ya da 2 ana öğün olarak da planlamalar yapılarak da beslenme olabilir. Bu beslenme türlerine biz tamamen kişinin günlük yaşantısına göre hesaplamalar yapılarak, uzun süreli açlık yaşanmasını istemediğimiz için günlük 1 ya da 2 tane ara öğün, 2 tane ana öğün idare edilebiliyorsa 1 ara öğün olarak da da da iyi sonuçlar elde ediliyor. Önemli olan aktivitelerden olan fiziksel aktiviteyi mutlaka arttırılması gerekmektedir. Örneğin Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği gibi günlük 10 bin adımı tamamlamamız gerekiyor.”

Kilo alıp verme hakkında ise “Basit bir söylemle aldığımız kalori verdiğimiz kaloriden daha az ise zayıflamaya başlıyoruz, fazla olduğu zaman da kilo almaya başlıyoruz. Mutlaka ilgi alanı olan spor yada yürüyüş gibi fiziksel aktivitelere hayata geçirmeliyiz. Bu dört önemli etkeni fiziksel aktivite, su miktarı, öğün saatleri ve uyuma saatlerini hayata adapte edildiği zaman metabolizma hızlanmış ve hedefe ulaşılmış oluyor. Kilo almada veya kilo vermede hedefe ulaştıktan sonra koruma programına geçilmektedir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.