Site Rengi

DOLAR 32,5317
EURO 34,8626
ALTIN 2.441,40
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

MS hastalığı kadınlarda 3 kat daha fazla görülüyor

MULTİPL SKLEROZ (MS) HASTALIĞI ERKEKLERE GÖRE KADINLARDA 3 KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜRKEN, BELİRTİLERİ İSE SICAK HAVALARDA İYİCE ŞİDDETLENİYOR. KONUYLA İLGİLİ ACIBADEM ESKİŞEHİR HASTANESİ NÖROLOJİ UZMANI DR. ARZU ALDEMİR, ÖZELLİKLE PANDEMİ DÖNEMİNDE VE SICAK HAVALARDA DİKKAT EDİLMESİ HUSUSLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ.

30.05.2021
93
A+
A-

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Arzu Aldemir, Multipl Skleroz (MS) hastalığı erkeklere göre kadınlarda 3 kat daha fazla görüldüğünü ifade ederken, hastalıkla ilgili bilgi verdi.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Arzu Aldemir, MS hastalığın kadınlarda, erkeklere oranla üç kat daha fazla görüldüğünü söyledi. 30 Mayıs Dünya Multipl Skleroz Günü nedeniyle hastalık hakkında ayrıntılı bilgi veren Dr. Arzu Aldemir, “Bağışıklık sistemi vücudu korurken kendi hücrelerini tanıyor. Ancak bilinmeyen bazı nedenlerden dolayı bağışıklık sistemi kendi hücrelerine karşı saldırılar düzenliyor. Sinir iletimini sağlayan beyin ve omurilikteki hücrelere karşı düzenlenen saldırılar ise Multipl Skleroz hastalığına yol açıyor” dedi.

“Hasar nedeniyle nörolojik bulgular ortaya çıkar”

Nöroloji Uzmanı Dr. Arzu Aldemir, bağışıklık sisteminin kendine saldırması sonucu, beyin ve omurilikteki sinirleri saran miyelin kılıfında hasar oluştuğunu söyledi. Dokularda sertleşmeye neden olan bu hasarın sinirlerin mesajlarının iletim hızını yavaşlattığını ifade eden Dr. Aldemir, MS belirtileri hakkında şu bilgileri verdi:

“Sinir kılıflarında meydana gelen hasar nedeniyle nörolojik bulgular ortaya çıkar. Bu belirtiler, genelde tek gözde ortaya çıkan ağrılı görme bozukluğu, vücudun bir tarafında güç kaybı veya duyu bozuklukları, denge bozukluğu, sıcağa maruziyet halinde artan semptomlar, konuşma bozuklukları, idrar ve gaita kaçırması olarak öne çıkıyor.”

Gelişmiş ülkelerde daha sık

MS nedenleri genetik ve çevresel faktörler olarak iki gruba ayrılıyor. Ailesinde MS bulunan kişilerin bu hastalığa yakalanma oranı artarken D vitamini eksikliği, hayvansal gıda tüketimi, sigara ve gelişmiş ülkelerdeki yaşam koşulları da zemin hazırlayan etmenler olarak öne çıkıyor. MS’in kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha fazla görüldüğünü ve 20-40 yaş arasında yoğunluk kazandığını kaydeden Dr. Arzu Aldemir, hastalık tanısının muayene bulgularının izlenmesi, öykünün dinlenmesi, MR görüntülemesi, beyin omurilik sıvısı incelemesi ve sinirlerin uyarılmış potansiyelleri gibi tetkiklerle konulduğunu belirtiyor.

Tam tedavisi bulunmuyor

Günümüzde MS’i tam olarak ortadan kaldıran bir yöntem olmamasına karşın atak sayısını, hastalığın ilerleme hızını ve oluşturduğu hasarı azaltan tedavi seçenekleri bulunduğunu anlatan Dr. Arzu Aldemir, özellikle pandemi döneminde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında şu uyarılarda bulundu:

“MS hastaları, Covid-19 enfeksiyonu açısından daha riskli grupta bulunmuyor. Ancak hastanın enfeksiyonu kapması durumunda, MS hastalığında da kötüleşme izlenebilir. Covid-19 aşılarının MS hastalarında atak tetiklediğine dair bilgi yoktur. Ancak aşılamanın zamanlaması açısından, hekimlerine başvurmaları gerekir. MS hastalarının günlük yaşamda da stres, sıcak, sık enfeksiyon geçirme ve canlı aşılardan kaçınmalarını öneriyoruz. Ayrıca beslenmelerinde yağ, şeker, tuz, işlenmiş gıdalardan uzak durmaları, taze sebze ve meyve tüketmeye, antioksidan ve omega 3 içeren besinlere yönelmeleri önemli.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.