Site Rengi

DOLAR 32,3613
EURO 34,9886
ALTIN 2.311,25
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Mudanya’da çinicilik canlanıyor

SERAMİK USTASI ASLIHAN ALBAYRAK, OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE GELEN ÇİNİCİLİĞİ MUDANYA’DA KURDUĞU ATÖLYEYLE YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR.

06.04.2021
132
A+
A-

Seramik ustası Aslıhan Albayrak, Osmanlı’dan günümüze gelen çiniciliği Mudanya’da kurduğu atölyeyle yaşatmaya çalışıyor.

Yeteri kadar öğrenci yetişememesi yüzünden çiniciliğin kaybolan meslekler kategorisine girmesine üzülen Aslıhan Albayrak, yeni çini ustaları yetiştirerek ata yadigârı bu sanatı yaşatmaya çalışıyor. Albayrak, “Çini ve seramikler hayatımızın her alanda kullanılmasından dolayı büyük rağbet görmekte. Mutfaktan mekân süslemeye kadar çeşitli alanlarda yer alan çini ve seramik günümüzde de değerinden bir şey kaybetmedi” dedi.

Mudanya’nın Ömerbey Mahallesindeki “Çinihane Sanat Atölyesi”ni açarak hizmet vermeyi sürdüren Aslıhan Albayrak, çıraklıktan bu yana çini sanatçılığı yaptığını, ayrıca Turizm ve Kültür Bakanlığı resmî sanatçısı olduğunu söyledi. Çini sanatını Mudanya ilçesinde canlı kılmaya özen gösterdiklerini, geleneksel ve modern motifleri çalışarak yorumladıklarını kaydeden Albayrak, , çini sanatının dışında seramik imâlat çalışmalarını da sürdürdüklerini anlattı.

Çömlekçilik sanatını da atölyelerinde sürdürdüklerini belirten Albayrak, ”Mudanya’nın sanatı benimsemesini istiyoruz. Ben 9 yaşında halamın yanında başladığım çinicilik sanatında ilerlemek için okudum. İznik Çok Programlı Kız Teknik Lisesinde çinicilik bölümünü tamamladım. Uludağ üniversitesi seramik ve cam teknolojileri alanında okudum. Ve bugün usta bir çini, seramik ve çömlek ustası olarak kurumlarda ve atölyemde öğrencilerimize kurslar vererek eğitiyorum. Çiniciliğin daha fazla yaygınlaşmasını istiyorum. Çinicilik, Bursa dendiğinde akla ilk gelen İznik’tir, fakat ben bir İznikli olarak bunu İznik’in dışına da taşımak hedefindeyim. Daha çok insanımızı daha çok sanatsever yapma yolunda bir hedefim var” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.