Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Muşlu çiftçilerin çekirge endişesi

MUŞ’UN YÜKSEK KESİMLERİNDE SÜRÜLER HALİNDE GÖRÜLEN ÇEKİRGELER, OVADAKİ ÇİFTÇİYİ ENDİŞELENDİRİYOR.

Muşlu çiftçilerin çekirge endişesi
10.06.2021
138
A+
A-

Muş’un yüksek kesimlerinde sürüler halinde görülen çekirgeler ovadaki çiftçiyi endişelendirirken, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, “Çalışma ve gözlemlerimiz devam edecek. Herhangi bir tehlike yok. Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Çekirge gördüklerinde bize haber versinler” dedi.

Muş’un Üçevler bölgesi ve Çavuştepe mevkiinde görülen çekirgeler, çiftçiyi endişelendiriyor. Ziyaret Köyü Muhtarı Hüseyin Sevinç, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün kendilerine verdiği eğitim sonucu çekirge yuvalarına müdahale yaptıklarını söyledi. Sevinç, “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri gereken müdahaleyi yaptı. Çekirge yuvalarının çoğunu imha ettik, yalnız tehlike henüz devam etmektedir. Biz onun için rahat değiliz. Bu konuda çalı çekirgesi dediğimiz çekirgeler baya zararlı bir tür. Bu konuda devletimizden biraz daha fazla destek istiyoruz” dedi.

“Herhangi bir çekirge zararına rastlamadık”

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın ise Muş Ovası’nın Türkiye’nin 3. büyük tek parçalı ovası olduğunu belirterek, “Büyük çapta tarımsal ekilişler yapılmaktadır. Şu anda bulunduğumuz sahada Muş Ovası’nda yıllar itibariyle gözlemlerimize göre en çok çekirge beklediğimiz bölgedir. Şu anda teknik elemanlarımızla yaptığımız incelemede herhangi bir çekirge zararına rastlamadık” ifadelerini kullandı.

“Yaklaşık 10 bin dekar alanda çekirge mücadelesi yaptık”

Nisan ayından beri 50 makine ve 50 ekiple sahada çekirgeyle mücadele çalışması yaptıklarını kaydeden Aydın, “Gelen her ihbarı değerlendiriyoruz. Özellikle çekirge yuvaları başta olmak üzere sistematik bir şekilde çekirgeleri yok etmek üzere ilaçlama yapıyoruz. Bakanlığımızdan temin ettiğimiz ilaçla ve yine bakanlığımızın imkanlarıyla aldığımız 50 makineyle bugüne kadar yaklaşık 10 bin dekar alanda çekirge mücadelesi yaptık. Çalışma ve gözlemlerimiz devam edecek. Herhangi bir tehlike yok. Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Çekirge gördüklerinde bize haber versinler” diye konuştu.

Yüksek bölgelerdeki çalı çekirgelerinin kesinlikle ovaya inmediğini vurgulayan Aydın, “Onlar doğal ormanlık alanda, sarp yerlerde yaşıyorlar. Onların yaşam alanları oralardır. Onların Muş Ovası’yla bir alakaları yoktur, ama orada da biz mücadele ediyoruz. Yine çekirgeler ormanlık alanlarımıza zarar vermesin diye çalışmalar yapıyoruz ve gördüğümüz tüm yuvaları imha ettik. Herhangi bir tehlike yoktur” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.