Site Rengi

DOLAR 32,5415
EURO 34,8110
ALTIN 2.444,86
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

NASA’dan tarihi adım: Mars’ta oksijen üretildi

NASA’NIN KEŞİF ARACI PERSEVERANCE İLE KIZIL GEZEGENE GÖNDERİLEN “MARS OKSİJEN YERİNDE KAYNAK KULLANIMI DENEYİ (MOXİE)” ADI VERİLEN CİHAZ, MARS’TA OKSİJEN ÜRETMEYİ BAŞARDI.

22.04.2021
84
A+
A-

NASA’nın keşif aracı Perseverance ile Kızıl Gezegene gönderilen “Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi (Moxie)” adı verilen cihaz, Mars’ta oksijen üretmeyi başardı.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Mars’ta bir ilke daha imza attı. Şubat ayında yaşam izlerini aramakla görevlendirilen keşif aracı Perseverance ile birlikte Mars’a gönderilen “Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi (Moxie)” adı verilen cihazın, Kızıl Gezegen’deki atmosferden karbondioksiti çekerek saf oksijen üretmeyi başardığı duyuruldu. Moxie’nin yaklaşık 5 gram oksijen ürettiği ifade edildi. Bunun Mars’taki bir astronotun yaklaşık 10 dakika boyunca nefes alması için ihtiyaç duyduğu oksijen miktarına eş değer olduğu belirtildi.

Mars’ta oksijen üretimi ile birlikte Kızıl Gezegenin kolonileştirilmesi konusunda önemli bir ilerleme kaydedildiğine dikkat çekildi.

NASA Uzay Teknolojisi Görev Gücü’nden (STMD) Trudy Kortes, “Moxie, yalnızca başka bir gezegende oksijen üreten ilk cihaz değil, aynı zamanda gelecekteki görevlerin başka bir gezegenin kaynaklarından faydalanarak yaşamasına yardımcı olacak teknolojinin ilk örneği” ifadelerini kullandı.

“Sonuçlar, Mars’ta insanları görme hedefimize doğru ilerlerken umut dolu”

STMD yöneticisi Jim Reuter ise “Bu, Mars’ta karbondioksiti oksijene dönüştürmede kritik bir ilk adım. Moxie’nin yapacak daha çok işi var, ancak bu teknolojinin sonuçları, Mars’ta insanları görme hedefimize doğru ilerlerken umut dolu. Oksijen yalnızca soluduğumuz havanın içinde yer almıyor. Roket itici, oksijene bağlı olarak çalışıyor ve geleceğin kaşiflerinin Dünya’ya dönmesi Mars’ta itici yakıt üretmeye bağlı olacak” dedi.

Mars’ın atmosferi yüzde 96 karbondioksitten oluşuyor. Moxie, karbondioksit moleküllerinden oksijen atomlarını ayırırken yüksek ısıdan faydalanıyor. Saatte 10 grama kadar oksijen üretmek üzere tasarlanan Moxie’nin 1 Mars yılı (Dünyada yaklaşık 2 yıl) boyunca en az 9 kez daha oksijen üretmesi bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.