Site Rengi

DOLAR 32,3692
EURO 34,9458
ALTIN 2.325,68
BIST 9.091,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Odunpazarı’nda sanat ve sanatçı müzeleri çoğalıyor

ODUNPAZARI EVLERİ’NDE SANAT VE SANATÇI MÜZELERİ ÇOĞALIYOR ODUNPAZARI EVLERİ’NDE MÜZE VE SANAT EVLERİNİN SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR ODUNPAZARI BELEDİYE BAŞKANI KAZIM KURT: “SANATI VE SANATÇIYI ÖN PLANI ÇIKARMA MANTIĞINI İŞLİYORUZ”

20.04.2021
84
A+
A-

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi sanat ve sanatçıya verdiği değeri açtığı müzelerle gösterirken, her geçen gün sayısı artan müzelere gelen misafirler tarafından da takdir topluyor.

Eskişehir’in tarihi Odunpazarı evleri son yıllarda müzeye dönüşüyor. Pandemi öncesi yılda milyonlarca insanın gelip ziyaret ettiği Odunpazarı evlerinde her geçen gün restorasyon oranı artıyor. Odunpazarı Belediyesi’nin restorasyon ve güzelleştirme çalışmalarını yaptığı tarihi bölge, yurt genelinde büyük beğeni topluyor. Son yıllarda ise şair, yazar gibi sanatçıların kişisel eşyalarının, kitaplarının, ödüllerinin sergilendiği sanat evlerinin sayısı git gide artıyor. Turistlerin uğrak alanı olan Odunpazarı evlerinde sanat evleri yoğun ilgi görüyor.

“Bu müze Türkiye’de ilk olabilir.”

Daha önce defalarca el değiştiren tarihi yapıları, ücretlerini ödeyerek belediye bünyesine alan ve sanat evi haline getiren Odunpazarı Belediyesi Başkanı Kazım Kurt, “İçinde bulunduğumuz mekân 200 yıla yakın bir süredir ayakta duran bir konak. Bizden önce birkaç kez el değiştirmiş, satış yapılmış. Bu satış bedellerini ödeyerek geri aldık. Aldıktan sonrada bir restorasyon daha yaparak Ataol Behramoğlu müzesi yaptık. Belki Türkiye’de ilk olabilir bu müze. Çünkü şairin, sanatçının kendi eşyalarının bulunduğu, kendi kitaplarının bulunduğu bir kütüphane haline getirdik. Halka açık, uzmanların incelemesine açık, ciddi materyali olan ve Eskişehirlilerinde gelip gezebildiği, içerisinde kitap okuyabildiği bir mekân oluşturduk. Odunpazarı Belediyesi olarak tarihi mekanların biraz da kültürle sanatla buluşmasını istiyoruz. Buranın açılışının üzerinden yaklaşık 2 yıl oldu” ifadelerini kullandı.

“Sanatı ve sanatçıyı ön planı çıkarma mantığını işliyoruz”

Odunpazarı Evleri’nin olduğu bölgede sanat ve sanatçı içerikli müzelerin devamının geleceğini ve şuan hali hazırda restorasyonu devam eden müzelerin olduğunu belirten Başkan Kurt şunları söyledi:

“Devrim Erbil adına bir konak yapıyoruz, o da 1-2 ay içeresinde biter. Yine Doğan Avcıoğlu’nun arşivini alıp, Eskişehir’e getirdik. Onun adına bir kütüphane yapacağız. Tayfun Talipoğlu’nun daktilolarını getirdik onun adına bir Tayfun Talip Daktilo Müzesi’ni yaptırdık. Yine Eskişehirli sanatçımız Osman Yaşar Tanaçan adına bir fotoğraf makinaları ve fotoğraf müzesi açtık. Dolayısıyla yaptığımız işlerin tamamında sanatı ve sanatçıyı ön planı çıkarma mantığını işliyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.