Site Rengi

DOLAR 32,4643
EURO 34,7320
ALTIN 2.435,54
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Oğuz Boyu Türkleri’nin geleneği Çal’da devam ettirildi

DENİZLİ’NİN ÇAL İLÇESİNDE YÜZYILLARDIR DÜZENLENEN MIRTLAK ETKİNLİĞİ İLE HIDRELLEZ KUTLAMASI, BU YIL DA SALGIN HASTALIK NEDENİYLE GENİŞ KAPSAMLI YAPILAMADI. ÇAL BELEDİYESİ KAZANLARDA KEŞKEKLERİ PİŞİREREK KORONA VİRÜS TEDBİRLERİ KAPSAMINDA VATANDAŞLARIN EVLERİNE KADAR SERVİS YAPARAK HIDRELLEZ VE MIRTLAK ETKİNLİĞİ BÖYLE DÜZENLENDİ.

09.05.2021
73
A+
A-

Denizli’nin Çal ilçesinde yüzyıllardır düzenlenen Mırtlak etkinliği ile Hıdrellez kutlaması, bu yıl da salgın hastalık nedeniyle geniş kapsamlı yapılamadı. Çal Belediyesi kazanlarda keşkekleri pişirerek korona virüs tedbirleri kapsamında vatandaşların evlerine kadar servis yaparak Hıdrellez ve Mırtlak etkinliği böyle düzenlendi.

Çal ilçesi Akkent Mahallesinde yüzyıllardır düzenlenen Mırtlak etkinliği ile Hıdrellez kutlaması, bu yıl da salgın hastalık nedeniyle gerçekleştirilemedi. Ancak Çal Belediyesi, kazanlar dolusu keşkeği pişirip, vatandaşların evlerine kadar servis yaparak, salgın hastalık ortamında bile Hıdrellez ve Mırtlak keşkeğini vatandaşlara ulaştırdı. Tarihçilere göre 7’nci yüzyılda Orta Asya’da Balkan ülkeleri, ardından Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Kısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz Boylarının geleneği Çal ilçesinde yaşatılıyor. Mırtlak etkinliği yüzyıllardır Akkent mahallesinde yaşatılırken, zamanla Mırtlak etkinliği, Hıdrellez kutlamasıyla birleştirildi. Korona virüs nedeniyle bu yıl Ahmet Hoca Türbesi ziyaret edilemezken, vatandaşlar toplanamadı. Çal Belediyesi, 10 kazan keşkek pişirerek, kapalı kaplara konuldu. Zabıta ekipleri, her evin kapısını çalarak yüzyıllardır dağıtılan keşkeği salgın hastalık ortamında da tedbirlerle vatandaşlara ulaştırdı.

“Başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkmaktır”

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, korona virüs salgınına rağmen Mırtlak etkinliği ile Hıdrellez kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Vatandaşların Hıdrellez Bayramı’nı kutlayan Başkan Akcan; “Yüzyıllardan bu yana Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i karşılamış. Türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca yemek ikramı yapılmış. Türkler’in ata sporu olan at yarışları düzenleniyordu. Salgın hastalık nedeniyle at yarışları düzenleyemedik, vatandaşları toplayamadık. Geleneğin devam etmesi adına biz de kazanlarda keşkek pişirip vatandaşların evlerine giderek ulaştırdık. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi bir kez daha kutluyorum. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkmaktır” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.