Site Rengi

DOLAR 32,4281
EURO 34,8195
ALTIN 2.430,39
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C

Ordu’da çilek hasadı sürüyor

ORDU’DA, ÜRETİCİLERE FINDIĞIN YANINDA EK GELİR GETİRMESİ İÇİN ÜRETİMİNE BAŞLANAN ÇİLEKTE SEZONUN İKİNCİ HASADI SÜRÜYOR.

07.05.2021
113
A+
A-

Ordu’da fındığın yanında alternatif olarak üretimine başlanan ve yıllardır devam eden çileğin hasadı sürüyor.

Ordu’da, üreticilere fındığın yanında ek gelir getirmesi için üretimine başlanan çilekte sezonun ikinci hasadı yapılıyor. Sabahın erken saatlerinde tarlalara giren işçiler, yaklaşık 8 ay sürecek olan hasadın tam verimli günlerinde günlük kimi zaman 3 ton çilek toplayacak. Kentte, yıllık yaklaşık bin ton üretimin yapıldığı ve ilk hasatları yapılan Kayabaşı çileğinde pazar sıkıntısı çekilmediğini aktaran üreticiler, hasadın kimi zaman aralık ayına kadar sürebileceğini belirtiyor.

“Fındık gibi değil, her gün başında durulması ve ilgilenilmesi gerekiyor”

Ordu’nun Kayabaşı Mahallesi’nde çilek üretimi yapan Fırat Turan, 60 dekarlık alanda çilek üretimi yaptıklarını söyledi. Yaklaşık 8 yıldır üretimi devam ettiriyoruz. Fındığa tam olarak alternatif olduğunu da söylenemez çünkü bu fındık gibi ek iş olarak yapılacak bir iş değil, her gün başında durmanız, sulamanız ve gübrelemenin yapılması gereken bir iş. Verim olarak üreticinin bakım ve beslemesi çok değişkenlik gösteriyor. Burası, Ordu’nun diğer bölgelerine göre toprak yapısı daha kumlu toprak ve çilek için daha uyumlu yukarı kesimlere çıkıldığında toprak ph’si düşüyor o yüzden çilek için çok uyumlu olmuyor” dedi.

“Akdeniz Bölgesi’nde hasat biterken, biz tam verime geçiyoruz”

“Mayıs ayının başlarında hasada başlıyoruz, bazen aralık ayının ilk haftasına kadar sarkıyor” diyen Turan, “Pazarda herhangi bir sıkıntı çekmiyoruz. Çünkü Türkiye’nin çilek üretiminin yüzde 90’ı Akdeniz Bölgesi’nde yetişiyor ve onlar biterken biz tam verime geçmiş oluyoruz. O yüzden herhangi bir pazar çakışması olmuyor” şeklinde konuştu.

Fındık hasadına göre çileğin daha çok bakım istediğin, hasadın uzun ve eğlenceli geçtiğini ifade eden işçiler de, Kayabaşı Mahallesi’nde üretimi artan çileğin, vatandaşlar için de ek gelir kapısı olduğunu söylediler. Kendilerine ekmek kapısı olan çileğin, mahalleye özgü bir tadı olduğuna dikkat çeken işçiler, bu yılki verimden memnun olduklarını belirttiler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.