Site Rengi

DOLAR 32,3997
EURO 34,7865
ALTIN 2.407,56
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Osmancık MYO buluşu için patent başvurusu yaptı

OSMANCIK ÖMER DERİNDERE MESLEK YÜKSEK OKULU MÜDÜRÜ DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP ÇAKAR

11.02.2021
89
A+
A-

Çorum Hitit Üniversitesi Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksek Okulu ‘‘Dijital Tarımsal Planlama ve Mobil Uygulaması’’ buluşu için patent başvurusunda bulundu.

Osmancık Meslek Yüksek Okulundan konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada “Okulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Recep Çakar, Türk Patent ve Marka Kurumu’na 11. Kalkınma Planı’nda belirtilen tarım sektöründe üretim planlanması yapılarak arz güvenliğin sağlanması ve ülke geneli optimum üretim dağılımının gerçekleştirilmesini amaçlayan mobil uygulama içerikli ’Dijital Tarımsal Planlama ve Mobil Uygulaması’ buluşu için Hitit Üniversitesi adına patent başvurusunda bulunulmuştur.” denildi.

Patent özetinin havza tipi üretim modeliyle hem insan hem de hayvan sağlığı ve beslenmesi için önemli olan 21 ürün Bakanlıkça tespit edildiği hatırlatılan açıklamada, “İlgili tespite ilişkin her bir havzada yapılması gereken ürün planlaması (optimum üretim) da Bakanlıkça yapılmış ve her bir havza bölgesi için gerekli ve en uygun ürün skalaları tespit edilmiştir. İlgili skalalar ve her bir havza için belirlenen optimum üretim düzey bilgileri veri havuzunda toplanacak, bu veriler havza bazında ve Türkiye geneli bilgileri yansıtacak şekilde geliştirilecek olan mobil uygulamaya entegre edilecektir. Mobil uygulamada havza bazında ve Türkiye geneli teşvik edici optimum üretim bilgileri ve her bir ürün için üretim taahhütleri basit grafiklerle mobil uygulama üzerinden görüntülenebilecektir. İlgili uygulamayı açan üretici bulunduğu havzayı Türkiye geneli seçtiğinde karşısına daha önce planlanan ürün grafikleri, bir diğer ifadeyle havzada üretilmesi gereken ürünleri ve anlık olarak üretim taahhüdü verilen miktarı görecektir. Mobil uygulamada kendi havzasında Türkiye geneli x ürünü için optimum düzeyi yakalama oranını (yüzde 30- yüzde 90 – yüzde 101 gibi) görecek ve optimum düzeyi yakalamamış ürünün üretimini tercihe yönelecektir. Çünkü rasyonel olan kişi havza ve ülke geneli için ihtiyaç duyulan ürünün üretiminin yüzde 105 seviyesinde olan ürünü ürettiği durumda ilgili ürünün arzının fazla olacağı, fiyatının düşebileceği ve pazarlama güçlüğü çekebileceğini rahatlıkla tahmin edebilmektedir. Dolayısıyla gerek havza bazında gerek ülke genelinde ihtiyaç duyulan ve ihracat potansiyellerine göre hazırlanan optimum üretim düzeylerine ulaşılmış olacak arz güvenliği ile istenilen amaca ulaşılmış olacaktır. Patent süreci tamamlandığında, günümüzde yoğun şekilde iletişim ve bilgiye erişim aracı olarak kullanılan Mobil cihazlar ve web ortamı için mobil uygulama oluşturulacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.