Site Rengi

DOLAR 32,2498
EURO 34,7652
ALTIN 2.387,97
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Osmanlı saray mutfağı pirincinin tohumları üreticilere dağıtıldı

DÜZCE’DE OSMANLI SARAY MUTFAĞININ KONURALP PİRİNCİ İÇİN 63 ÜRETİCİYE 38 TON ÇELTİK TOHUMU DAĞITILDI. COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN OLAN KONURALP PİRİNCİNİN EKİMİNE RAMAZAN BAYRAMI’NDAN SONRA BAŞLANACAK.

28.04.2021
80
A+
A-

DÜZCE (İHA) – Düzce’de Osmanlı saray mutfağının Konuralp pirinci için 63 üreticiye 38 ton çeltik tohumu dağıtıldı. Coğrafi işaretli ürün olan Konuralp pirincinin ekimine Ramazan Bayramı’ndan sonra başlanacak.

Halk arasında ’kasaba pirinci’ olarak bilinen ve Osmanlı saray mutfağının pirinci olan Konuralp pirinci, vazgeçilmez lezzetlerden biri olarak varlığını bugüne kadar sürdürdü. 1800’lü yıllara dayanan geçmişi ile Osmanlı saraylarında kullanılan pirincin bilinirliliğini artırmak için başlatılan çalışmalar, uygulanmaya devam ediyor. Bu kapsamda Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Düzce’de bulunan 63 çiftçiye 38 ton çeltik tohumu verildi. Genellikle mayıs ayının ilk haftalarında ekimi başlanan Konuralp pirinci, Ramazan ayı dolayısı ile bayram sonrasında ekilmeye başlanacak.

“Geçen yıl güzel verim almıştık”

Tohumların büyük bir kısmını parayla aldıklarını ifade eden üretici Nurettin Kısacık, “Tohum fiyatının birazını devlet karşılıyor. Bizde belli bir kısmını para ile alıyoruz. Buradan aldığım tohumları yaklaşık 35 dönümlük bir alana edeceğiz. Geçtiğimiz sene güzel verim almıştık. Bu sene umarım daha güzel olur. Havalar açık giderse daha güzel yapıyoruz. Yağmur olduğunda ot daha çok büyüdüğü için otla baya mücadele ediyoruz. 3-4 sefer ilaç atmak zorunda kalıyoruz ve verim o zaman düşüyor. Bu alanın suyu direkt barajdan geldiğinden aroması çok değişik, bu yüzden tercih ediliyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.