Site Rengi

DOLAR 32,4025
EURO 34,7618
ALTIN 2.399,40
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Otizmde erken teşhisin önemli

OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞUNUN ORTAYA ÇIKMASI, BELİRTİLERİ VE OTİZMLİ KİŞİLERİN EĞİTİM SÜRECİNE DAİR ÖNEMLİ BİLGİLER AKTARAN DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ DAYİ, YAPILAN ÇALIŞMALARLA ARTIŞ OLDUĞU GÖRÜLEN OTİZMDE ERKEN TEŞHİSİN TEDAVİ AÇISINDAN OLUMLU SONUÇLAR DOĞURACAĞINI İFADE ETTİ.

02.04.2021
117
A+
A-

Otizm spektrum bozukluğunun ortaya çıkması, belirtileri ve otizmli kişilerin eğitim sürecine dair önemli bilgiler aktaran Dr. Öğr. Üyesi Ali Dayi, yapılan çalışmalarla artış olduğu görülen otizmde erken teşhisin tedavi açısından olumlu sonuçlar doğuracağını ifade etti.

Otizm spektrum bozukluğunun; erken çocukluk döneminde başlayan sosyal etkileşim ve iletişim eksikleri, davranışsal sorunlar, yineleyici, basmakalıp davranışlar ve sınırlı ilgi alanları ile seyreden genellikle yaşam boyu süren nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu söyleyen Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Dr. Öğr. Üyesi Ali Dayi, ’’Yapılan çalışmalarda görülme sıklığında bir artış olduğunu, görülme sıklığının yaklaşık yüzde 1 olduğu ve erkek çocuklarda kız çocuklarına göre daha fazla görüldüğü bildirilmiştir.’’ dedi.

Dayi, otizm spektrum bozukluğunun belirtilerini ise şöyle sıraladı:

“Göz temasından kaçınma, konuşmada gecikme veya konuşamama, sosyal ilişkilere ilgisizlik, adı ile seslenilmesine tepki vermeme, sözel olmayan iletişimde eksiklikler, söylenilen sözleri tekrarlama (ekolali), zamirlerin yanlış kullanılması, günlük rutinlerin değiştirilmesinden dolayı huzursuz olma, tepki verme, sallanma, el çırpma gibi bazı davranışların sürekli tekrarlanması.”

Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde yukarıda sıralanan belirtilerin farklı şekilde ve şiddette ortaya çıkabildiği belirten Dayi, ’’Bu belirtilerin görülmesi durumunda bir çocuk ve ergen psikiyatrisine başvurmak gerekmektedir. Otizm spektrum bozukluğunun erken yaşlarda fark edilip tanısının konulması ve gerekli yönlendirilmelerin yapılması tedavi açısından olumlu sonuçlar alınmasında önemli rol oynamaktadır.’’ bilgisini aktardı.

Dayi sözlerine şu öneriyle sonlandırdı: ’’Korona virüsün tüm yaşamı olumsuz etkilediği bu dönemde otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin eğitim süreçlerinde aksama olmaması, pandeminin günlük rutinlerde oluşturduğu değişikliklerden en az düzeyde etkilenmelerinin sağlanması için her bireyin ihtiyacına göre tedavi ve eğitim planlamasının tekrar gözden geçirilmesi önemli olacaktır.’’

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.