Site Rengi

DOLAR 32,3151
EURO 35,1407
ALTIN 2.294,85
BIST 9.069,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

(Özel) 2 bin 300 rakımlı yaylalarda kene ile mücadele

ERZİNCAN’IN YÜKSEK RAKIMLI YAYLARINDA KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) VAKALARININ ARTMASI ÜZERİNE HAYVANLAR KENELERE KARŞI İLAÇLANIYOR.

(Özel) 2 bin 300 rakımlı yaylalarda kene ile mücadele
22.06.2021
64
A+
A-

Erzincan’ın yüksek rakımlı yaylarında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının artması üzerine hayvanlar kenelere karşı ilaçlanıyor.

Erzincan İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan kenelerle mücadele kapsamında il ve ilçelerde büyükbaş ve küçükbaş hayvanları ilaçlama çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar kapsamında Erzincan’a bağlı Dereyurt köyü yaylasında merada bulunan küçükbaş hayvanlar ilaçlandı. Kenelerden insanlara bulaşan KKKA hastalığına karşı devam eden ilaçlama çalışmaları ile hayvanlar üzerinde bulunan keneler etkisiz hale getirilerek hastalığı insanlara bulaştırmasının önlenmesi amaçlanıyor. KKKA hastalığının, keneler tarafından taşınan bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığı olması nedeniyle bölgede büyük öneme sahip. İl genelinde kene ile mücadele devam ederken özellikle bu aylarda yayla popülasyonunun artması ile beraber vaka artışları da devam ediyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı Veteriner Hekimler, teknikerler ve teknisyenler gözetiminde keneye karşı ilaçlama yapılıyor.

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi Müdürü Serkan Kütük bu dönemde özellikle yaylalarda kenelerin arttığını belirterek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşine karşı kene ile mücadelemiz başlamış bulunmaktadır. 2020 yılında yapmış olduğumuz kene mücadelesindeki başarıyı 2021 yılında da devam ettirme amacımız vardı. 2020 yılında 480 bin koyun, 130 bin büyükbaş hayvan olmak üzere kene ilaçlaması yapılmıştır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının ister istemez zoonoz bir hastalık olduğu için risk teşkil etmektedir. İnsanlarda bulantı, kusma, solunum güçlüğü ve buna bağlı birçok belirti göstermektedir. Bundan dolayı bu faaliyetimizi tüm hızıyla devam ettireceğiz. Yaylalarda fazla görünmesinin sebebi yayla popülasyonunun bu dönemde artması, bu sebepten ise kene ile mücadelemizi yaylada da yapmak hâsıl olmuştur. Bu sebepten dolayı yaylalarda da kene mücadelesini yapıyoruz” dedi.

Küçükbaş hayvan yetiştiricisi Yakup Kalkan ise “Yaylalarda kene fazla olduğu için Tarım İl Müdürlüğü personeli arkadaşlarımız geldiler ve hayvanlarımızı ilaçladılar ve bizi rahatlattılar” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.