Site Rengi

DOLAR 32,4190
EURO 34,7542
ALTIN 2.433,94
BIST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 18°C

(ÖZEL) Kazılar, Kütahya tarihine ışık tutuyor

KÜTAHYA’NIN SEYİTÖMER BELDESİNDE, ÇELİKLER SEYİTÖMER ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. RUHSAT SINIRI İÇİNDE YER ALAN HÖYÜKTE ARALIKLARLA 32 YILDIR KURTARMA KAZISI YAPILDIĞI BİLDİRİLDİ.

28.05.2021
62
A+
A-

Kütahya’nın Seyitömer beldesinde, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim A.Ş. ruhsat sınırı içinde yer alan höyükte aralıklarla 32 yıldır kurtarma kazısı yapıldığı bildirildi.

Höyüğün altındaki 12 milyon tonluk linyit kömürünün ekonomiye kazandırılması amacıyla ilk olarak 1989 yılında başlatılan kurtarma kazıları, Çelikler Holding sponsorluğunda 3 yıldır Kütahya Müzesi Müdürlüğü’nce ve Müze Müdür Vekili Serdar Ünan başkanlığında sürdürülüyor.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Öğretim Görevlisi Nazan Ünan, höyükteki çalışmanın Türkiye’nin en büyük kurtarma kazısı projeleri arasında yer aldığını söyledi. Ünan, höyüğün orijinal yüksekliğinin 23,5 metre, enini 140 ve uzunluğunun da 150 metre olduğunu ifade etti. Kazılarda yılda ortalama 2 bin 500 civarında eserin ortaya çıkartıldığını kaydeden Nazan Ünan, “Höyüğün tamamında çalışılması ve uzun süre büyük bir ekiple çalışmaların sürdürülmesi nedeniyle normal bir kazı sürecindeki höyüklere göre çok fazla buluntu veren bir yerleşim. Bunun yanı sıra Seyitömer’in bir seramik üretim merkezi ve dokumacılık merkezi olduğunu da tespit etmiş durumdayız” diye konuştu.

Höyüğün güneyinde yer alan Roma dönemi yerleşmesinin devamı tespit edildiğini dile getiren Ünan, “Mart ayından itibaren bu yıl 175 işçiyle birlikte arkeolog, antropolog, restoratör, mimar, mimari restoratör ve seramik uzmanından oluşan 50 personelle çalışmalara başladık. Bu kazı sezonunda höyüğün üst düzlüğünde, güneydoğu ve güneybatı yamaçları ile güney düzlüğünde olmak üzere üç noktada kazı çalışmaları sürdürülüyor. Yamaçlarda Tunç Çağı’na ait yerleşimin devamı ile Roma Dönemi yerleşiminin tamamını tespit etmek” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.