Site Rengi

DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

(Özel) Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin bacalarında halay şenliği

AVRUPA’DA YILIN MÜZESİ SEÇİLEN BAYBURT’TAKİ KENAN YAVUZ ETNOGRAFYA MÜZESİ’NDE BULUNAN EVLERİN VE DEĞİRMENİN BACALARINDA ÇEKİLEN HALAYLA ‘BACA’ GELENEĞİ YAŞATILIYOR.

(Özel) Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin bacalarında halay şenliği
01.08.2021
88
A+
A-

Avrupa’da yılın müzesi seçilen Bayburt’taki Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nde bulunan evlerin ve değirmenin bacalarında çekilen halayla ‘baca’ geleneği yaşatılıyor.

Bayburt’ta bulunan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nde her yıl gerçekleştirilen şenlikler renkli görüntülere sahne oluyor. Müzede bulunan evlerin ve değirmenin bacalarına çıkan vatandaşlar, ‘Ağız Barı’ ile halay çekerek hem eğleniyor hem de bir geleneği yaşatıyor. Bir bacada erkekler, başka bir bacada da kızlar davul zurna eşliğinde halay çekerken, müzeyi ziyarete gelen vatandaşlar da onlara katılıp eğlenceye doyuyor.

Müze kurucusu Kenan Yavuz’un oğlu Furkan Yavuz, sürekli olarak halay çekildiğini, hatta halay kursları verdiklerini belirterek, “Halaylar hayatımızın çok önemli bir parçası. Benim de doğduğumdan beri babamları ve köydeki herkesi izleyerek hayranlıkla takip ettiğim en önemli hayatımızın parçalarından bir tanesi. Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nde ve Loru Han’da da tabii halayları yaşatmak bizim en önemli görevlerimizden bir tanesi. Şu an sadece şu geçtiğimiz 7 günde yaklaşık 5 akşamımız hanımızın avlusunda halay geceleri düzenlendi. Dün öğleden sonra 2’den akşam 7’ye kadar halay kursları yaptık. Gelenler burada yörenin çeşitli barlarını öğrendiler. Bugün de etkinliğimizde bire bir onu oynayabildiler ve yaşattılar. Dolayısıyla buraya gelenler ben halay çekmeyi bilmiyorum, nasıl oynandığını bilmiyorum diye üzülmesinler, illa ki geldiklerinde ya bir halay kursu olacaktır ya da oynayanların yanına dahil oldukları zaman hemen adapte olabileceklerdir. Biz halaylarımızı çekmeye devam edeceğiz. Bunu yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Bayburt, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane başta olmak üzere çevre illerden ve Türkiye’nin dört bir yanından sürekli misafir ağırlayan müzeyi İstanbul’dan görmeye gelen vatandaşlar ise, çok beğendiklerini ifade ederek, “Buraya eğlenmeye geldik. Halay falan çektik, gayet güzel geçti. Memnun kaldık” diye konuştular.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.