Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

(Özel) Ters lalelerin görsel şöleni bitti

İLKBAHARDA ANADOLU’NUN DAĞLIK BÖLGELERİNDE YETİŞEN VE HALK ARASINDA ”AĞLAYAN GELİN” OLARAK BİLİNEN VE 15 GÜLÜK ÖMÜRLERİ OLAN TERS LALELER, GÖRSEL ŞÖLENLERİNİ SUNDUKTAN SONRA BİR DAHAKİ SENEYE AÇMAK ÜZERE SOLMAYA BAŞLADILAR.

06.05.2021
137
A+
A-

İlkbaharda Anadolu’nun dağlık bölgelerinde yetişen ve halk arasında ’’ağlayan gelin’’ olarak bilinen ve 15 gülük ömürleri olan ters laleler, görsel şölenlerini sunduktan sonra bir dahaki seneye açmak üzere solmaya başladı.

Zor ve çetin geçen kış mevsiminin sona erdiğinin habercisi olarak çiçek açan ters laleler, 15 günlük ömürleriyle görsel şölen sunuyor. Deniz seviyesinden 1800 rakımlı bölgelerde çiçek açan ters laleler, birçok fotoğraf sanatçısı ve doğaseverin ilgi odağı oldu. Ters laleleri görüntüleyebilmek için zorlu tepeyi tırmanan ziyaretçiler, birbirinden güzel kareler kaydetti. Özellikle Van’ın Gevaş ilçesindeki Dilmetaş ve Aydınocağı mahallesi ile Bahçesaray’ın Doğanyayla (Arvas) Mahallesinde doğal şekliyle yetişen ve halk arasında ’’ağlayan gelin’’ adı verilen ters laleler, büyüleyici güzellikleriyle yörenin tanıtımında önemli yer tutuyor. Birçok inanış ve kültürde efsanelere konu olan ters lalelerin yoğun yetiştiği mahallede, korona virüs tedbirleri kapsamında 17 günlük tam kapanmadan dolayı vatandaşların evlerinde kalmasıyla ziyaretçi sayısı önemli oranda azaldı. 15 gülük ömürleri olan ters laleler, görsel şölenlerini sunduktan sonra bir dahaki seneye açmak üzere solmaya başladı.

“Ters lale”

Hüznün sembolü olarak bilinen en eski süs bitkisi olan ters lale, soğanlı bitkiler familyasından. 19. yüzyılın sonlarına kadar Osmanlı topraklarına has bir çiçek olarak kaldı. Ters lale, Anadolu coğrafyasına ait endemik bir tür. 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesinin k bendine göre bu laleden bir tane koparan kişiye ise 80 bin 465 TL idari para cezası kesiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.