Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

(Özel) Zeytin ağaçlarında soğuklama süresi eksik kaldı

BALIKESİR’İN ZEYTİN BÖLGESİ EDREMİT KÖRFEZİ’NDE KÜRESEL ISINMANIN DA ETKİSİYLE ZEYTİNLER İHTİYAÇ DUYDUKLARI BİN SAAT SOĞUKLAMA İSTEĞİ SÜRESİNE ERİŞEMEDİ. EDREMİT’TE 321, AYVALIK’TA 370 VE BURHANİYE’DE 200 SAAT EKSİK SOĞUKLAMA İSTEĞİ VERİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR.

02.04.2021
83
A+
A-

Balıkesir’in zeytin bölgesi Edremit Körfezi’nde küresel ısınmanın da etkisiyle zeytinler ihtiyaç duydukları bin saat soğuklama süresine erişemedi. Edremit’te 321, Ayvalık’ta 370 ve Burhaniye’de 200 saat eksik soğuklama verimi olumsuz etkileyebilir.

Küresel ısınma ile kış aylarında zeytin ağaçlarının dinlenmesi için gerekli olan düşük sıcaklıkların oluşmaması rekolteyi olumsuz etkileyebilir. 1 Eylül – 31 Mart tarihleri arasında bin saat 0 ila 7,2 derece sıcaklığa ihtiyaç duyan zeytin ağaçları bu yıl küresel ısınmanın da etkisiyle soğuklama isteğinde bin saate ulaşamadı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Bitki Soğuklama İsteği Hesaplama Programı (BİSİP) verilerine göre, Edremit ilesinde 679 saat soğuklama isteği oluşurken, 321 saat eksik süre kaldı. Burhaniye ilçesinde ise 800 saat soğuklama isteği süresi gerçekleşirken 200 saatlik bir eksiklik oluştu. Ayvalık ilçesinde de 630 saat soğuklama yaşanırken 370 saat eksiklik yaşandı.

Zeytinlerin daha verimli ve kaliteli olması için vernelizasyon (soğuklama) süresine dikkat çeken Zeytin Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak, “Zeytinin vernelizasyon dediğimiz soğuklama süresine ihtiyacı vardır. Bunlar 500 saat ile bin saat arasında değişir. Bu zeytinlerde, özellikle bizim bölgemizde olan zeytin ağaçları, bin saate kadar soğuklamaya ihtiyaç duyar. Süreç kar yağışıyla birlikte hem aşağıya doğru düşer, hem de şiddeti arttıkça daha iyi bir uyku moduna geçer zeytin ağacı. Bu uyku ile birlikte ağaç daha iyi dinlenir. Dinlenmiş ağacın daha iyi sürgünü ve daha çok çiçeği ve meyve tutumu gerçekleşir. Bu anlamda kar yağışının zeytinin dinlenmesine de olumlu etkisi olmaktadır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.