Site Rengi

DOLAR 32,3487
EURO 34,8412
ALTIN 2.405,97
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C

Patates üretiminde ilk sıralarda olan Sivas’ta tohumlar toprakla buluştu

TÜRKİYE GENELİNDE PATATES ÜRETİMİ YAPAN İLLER ARASINDA İLK SIRALARDA YER ALAN SİVAS’TA PATATES EKİMİNE BAŞLANDI

07.05.2021
80
A+
A-

Türkiye genelinde patates üretimi yapan iller arasında ilk sıralarda yer alan Sivas’ta patates ekimine başlandı.

Sivas tohumluk patates üretiminde ilk sırada, yemeklik ve sanayi üretiminde ise ilk 10’da yer alıyor. İlkbaharın gelmesiyle birlikte birçok ürünün ekiminin başladığı kentte patates tohumları da toprakla buluşturuluyor. Nisan ayının ortalarında başlanan ekimin mayıs ayının ilk günlerine kadar sürmesi planlanıyor. Yaklaşık 3 bin dekar alana ekilecek olan patates tohumları 5 ay sonra hasat edilecek.

Patates ekimi yapan Doğukan Çavdar, ekimin 1 ay süreceğini belirterek, “Biz buraya patates ekmeye geliyoruz. Nisan ayının ortalarında başlıyoruz Nisan ayının sonuna, mayısa kadar ekim devam ediyor. Makine ve motorla ekiyoruz. İlaçlı patateslerimiz geliyor. Madeleine cinsi patates ekiyoruz. Melodi var. Değişik değişik türler var. Ekim daha 1 ay sürer. 3 bin dekar toplam arazi var. Geçen yıl ortalama 8-9 ton civarında ürün elde ettik. Tarlalara göre değişiyor. Patatesin cinsine göre de değişiyor. Bu yıl 10 ton üzeri ürün bekliyoruz. Geçen yıl yağmur yağdı giremedik tarlalara. Bu yıl biraz daha erken başladık, bitireceğiz inşallah’’ dedi.

“Geçtiğimiz yıl çok kötü geçti’’

Orhan Budak ise geçtiğimiz yıl verimin düşük olduğunu söyleyerek, “Patatesimizi ekiyoruz şu an. İnşallah güzel mahsul alırız. 3 bin dekar alana ekilecek. Şu an 700-800 dekar ektik. Otomatik makinamız var. Patatesimizi döküyoruz içine. Motorumuzla ekiyoruz. İlaçlama yapıyoruz. Bizim Niğde’de hasat eylül ayında başlar, kasım ayında biter. Ama buranın iklimini bilmiyorum. Burada da tahminim dokuzuncu, onuncu ay gibi başlamasını düşünüyoruz. Geçen yıl çok kötü geçti. Çiftçi çok mağdur oldu. Devlet almasa çöpe gidecekti patatesler. Bu sene bilmiyorum nasıl olur. Ekim çok mu az mı bilmiyoruz yani’’ şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.