Site Rengi

DOLAR 32,5128
EURO 34,7988
ALTIN 2.427,11
BIST 9.714,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Plastik sektörü darboğazda

GAZİANTEP TİCARET ODASI “32 NOLU AYAKKABI, TERLİK, DERİ, PLASTİK ÜRÜNLERİ İMALAT VE TİCARETİ MESLEK KOMİTESİ” TARAFINDAN HAZIRLANAN DURUM TESPİT RAPORUNDA, İTHALATTAKİ VERGİ YÜKÜNÜN KALDIRILMASI VE YERLİ HAMMADDE ÜRETİCİLERİNİN TAMAMEN İÇ PİYASAYA ÇALIŞMASI ÖNERİSİNDE BULUNULDU.

01.03.2021
65
A+
A-

Gaziantep Ticaret Odası “32 Nolu Ayakkabı, Terlik, Deri, Plastik Ürünleri İmalat ve Ticareti Meslek Komitesi” tarafından hazırlanan durum tespit raporunda, ithalattaki vergi yükünün kaldırılması ve yerli hammadde üreticilerinin tamamen iç piyasaya çalışması önerisinde bulunuldu.

Türkiye’deki ayakkabı üretim kapasitesinin yüzde 71,4’üne sahip olan Gaziantep’teki işletmelerin GTO’daki temsilcisi olan “32 Nolu Ayakkabı, Terlik, Deri, Plastik Ürünleri İmalat ve Ticareti Meslek Komitesi” tarafından hazırlanan raporu ve sektörün yaşadığı darboğaza ilişkin bir değerlendirme yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, enflasyon ile mücadele için acil müdahale gerektiğini söyledi.

Pandeminin dünya genelinde üretimde yaşattığı daralma ve uluslararası konteyner sorununun plastik sektörünü de derinden etkilediğini belirten Yıldırım, “Söz konusu hammaddeler birçok sektörde kullanılıyor. Örneğin enflasyon sepetinde gıda, giyim ve ayakkabı yüzde 30 gibi önemli bir ağırlığa sahip. Biliyorsunuz ki gıda ürünlerinin büyük maliyetini oluşturan ambalajlar tamamen petrokimya ürünüdür. Petrokimya bazlı hammadde kullanan sektör temsilcilerinden aldığımız geri bildirimlere göre şu an sektörde büyük bir hammadde krizi yaşandığını görüyoruz. Pvc, Polietilen, Polipropilen, 2 Ethyl, Pta, Adipic Acid, Cpbs, Abs, Mdi, Tdi vb. ürünlerden oluşan sepetin ortalama fiyatı son 6 ayda döviz bazında ortalama yüzde 100 den fazla artmış durumda. Yüksek maliyetler işletmelerimizi hem üretim hem de ihracatta ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakırken, rekabet gücünü de zayıflatıyor” dedi.

Sektörde yaşanan arz sıkıntısına müdahale edilmediği taktirde enflasyon artışı, üretimin durması, iflas ve işsizlik gibi olumsuzlara zemin hazırlanacağının altına çizen Tuncay Yıldırım, çözüm önerileri noktasında ise şunları dile getirdi: “Öncelikle kısa vadede ithal petrokimya ürünlerindeki vergiler geçici olarak kaldırılmalıdır. Yurt dışına satılan ürünlerde mücbir sebep ilan ederek üretimini iç piyasaya yönlendirmelidir. Bu tedbirler sayesinde fiyatları düşürerek sektör dışından ürünü depoda saklayan karaborsacıların önüne geçilmelidir. KDV oranları yüzde 8’e düşürülmelidir. Uzun vadede ise Petrokimya sektörüne devlet desteğiyle teşvik ve sübvanse edilerek yatırım özendirilip önümüzdeki yıllarda yaşanacak bu tarz tehlikelerin tedbiri alınmalıdır” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.