Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Prof. Dr. Çelik: “Parkinson, 20 ila 40 yaşları arasında da ortaya çıkabilir”

ADATIP SAĞLIK GRUBU’NA BAĞLI OLARAK SAKARYA’DA FAALİYET GÖSTEREN ÖZEL ADATIP HASTANESİ, SAKARYA HASTANESİ NÖROLOJİ UZMANI PROF. DR. YAHYA ÇELİK, PARKİNSON HASTALIĞININ YAŞLILARIN YANI SIRA 20 İLE 40 YAŞLARI ARASINDA DA RASTLANDIĞINI SÖYLEYEREK BİLGİLER VERDİ.

13.04.2021
83
A+
A-

Özel Adatıp Hastanesi, Sakarya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yahya Çelik, Parkinson hastalığının yaşlıların yanı sıra 20 ile 40 yaşları arasında da rastlandığını söyleyerek bilgiler verdi.

Adatıp Sağlık Grubu’na bağlı olarak Sakarya’da faaliyet gösteren Özel Adatıp Hastanesi, Sakarya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yahya Çelik, Parkinson hastalığının yaşlıların yanı sıra 20 ile 40 yaşları arasında da rastlandığını söyleyerek bilgiler verdi. Parkinson’un Alzheimer hastalığından sonra en sık rastlanan, yavaş ilerleyici, beyin hücrelerinde yıkıma neden olan bir beyin hastalığı olduğuna değinen Prof. Dr. Yahya Çelik, “Parkinson beyinde dopamin adı verilen, beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişimini sağlayan maddeyi üreten, hücrelerin bozulması sonucu ortaya çıkar. Beyinde dopamini üreten bu hücreler hareketlerin kontrolü, uyumu ve akıcılığından sorumludur. Kadınlara oranla erkeklerde yüzde 50 oranında daha fazla görülen bu nörolojik hastalık, çoğunlukla 60 yaş üzerindeki kişilerde görülse bile 20 ila 40 yaşları arasında da ortaya çıkabilir” dedi.

Parkinson hastalığının çoğunlukla vücudun bir yarısında başlayıp, yıllar içinde diğer yarısına geçtiğini ve ana belirtilerinin, hareketlerde yavaşlama veya titreme olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yahya Çelik, “Parkinson hastalığı sıklıkla tek tarafta, istirahat halinde ortaya çıkan, elde veya ayakta titreme ve eklem hareketlerinde katılıkla kendini gösterir. Zamanla yürürken tek veya iki taraflı kol sallanma hareketlerinde azalma veya kayıp, adımlarda küçülme, yürümeye başlamada zorluk, düğme iliklemek ya da açmakta zorlanma, yatakta dönme ya da oturup kalkmada güçlük, maske yüz ifadesi, alçak ve kısık ses tonu ile konuşma, el yazısında küçülme, öne doğru eğilme/kamburlaşma olabilir. Parkinson hastalığında beyinden kaynaklanan hareket bulgularından başka hareket haricinde belirti ve şikayetler de izlenir. Bunlar kabızlık, kan basıncının düşmesi, depresyon, uyku bozuklukları, huzursuz bacak sendromu ve koku duyusunun kaybıdır. Hastalığın orta ve ileri evrelerinde yürüyüş bozuklukları, denge kusurları, harekette donmalar ortaya çıkar, bunu düşmeler izleyebilir. İleri dönem bazı hastalarda bunama da görülebilir. Parkinson tanısı, hastanın klinik hikayesi ve nörolojik muayenesi ile konulmaktadır. Hastalık öncelikle ilaç tedavisi ile yapılmakta olup, seçili olgularda cerrahi ve pil tedavileri de yapılabilmektedir” diye korunuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.