Site Rengi

DOLAR 32,3765
EURO 34,7590
ALTIN 2.432,17
BIST 10.002,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

Prof. Dr. Selçuk Kaya: “Kapanma ve kısıtlamalar KKKA vaka sayısını azalttı”

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (KTÜ) TIP FAKÜLTESİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI BAŞKANI PROF. DR. SELÇUK KAYA, KKKA HASTALIĞI ÜLKEMİZ GENELİNDE ÖLDÜRÜCÜ VAKALARIN GÖRÜLMEYE BAŞLANDIĞINI BELİRTTİ.

Prof. Dr. Selçuk Kaya: “Kapanma ve kısıtlamalar KKKA vaka sayısını azalttı”
10.06.2021
98
A+
A-

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı vakalarının önceki yıllara göre bu yıl fazla görülmediği, bunda Covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan tam kapanma ve kısıtlamaların etkili olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya, bölgede kene mevsimi başlamasına rağmen bugüne kadar öldürücü bir vakayla karşılaşmadıklarını söyledi.

KKKA Hastalığı’nın ülkemizde ortalama ölüm riskinin yüzde 5’ler civarına olduğu kaydeden Kaya, özellikle kenelerle temastan mümkün mertebe kaçınılması gerektiğini vurguladı. Kenelerle temaslı kişilerde ateş, halsizlik, kanama, ishal gibi semptomlar göstermesi durumunda vakit geçirilmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesini isteyen Prof. Dr. Selçuk Kaya “Halihazırda yaşamakta olduğumuz Covid-19 pandemisi gündemi büyük oranda meşgul ederken ülkemiz başta olmak üzere dünyada her yıl artan sayıda vaka görülmesi, ciddi kanamaların ve halen ölümlerin yaşanabildiği bir hastalık olması nedeniyle KKKA gündemdeki yerini korumaktadır. Hastalık bu yıl daha önceki yıllardaki artış hızı içinde gitmiyor gibi görünüyor. Bunda Covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan tam kapanma ve kısıtlamaların rolünün büyük olduğu düşüncesindeyim” dedi.

“Bölgemizde şimdiye kadar öldürücü bir vakayla karşılaşmadığımızı söyleyebilirim” diyen Kaya, “Ancak yaz ayına girilmesi ve kademeli normalleşme planlarımız nedeniyle dikkatli olmamız gereğini de asla unutmamak gerekir. Dolayısıyla hastalıktan korunmada özellikle kenelerle temastan mümkün mertebe kaçınmalı ve bu konuda dikkatli olunmalıdır. Kene ile temaslı kişilerin ilk 10 -14 günlük dönemde ateş, halsizlik , kanama, ishal gibi bir takım semptomlar görülmesi durumunda vakit geçirmeden sağlık kuruluşuna müracaat ederek kan testi yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Özellikle kırsal alanlarda, doğayla temasta olunan durumlar ve faaliyetlerde mümkün olduğunca açık renkli kıyafetler giyinmeli ve günlük olarak kişiler kene tutunması açısından kendi muayenelerini çıplak bir şekilde yapmalıdırlar” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.